Gerzson
-3 °C
2 °C

Uniós költségvetési vita csatlakozók nélkül

2003.10.29. 11:25
A csatlakozó országok, közöttük Magyarország képviselőinek részvétele nélkül kezdődik el szerdán az Európai Unió 2007 utáni költségvetésének vitája az Európai Bizottságban. A teljes tárgyalássorozat legkorábban jövő év végén érhet véget, és addig még kemény vitákra lehet számítani - írja az EU Observer.
A költségvetés kialakítása mindig hosszú alkusorozat és kemény kompromisszumok eredménye az unióban. Az Európai Parlament első olvasatban már tárgyalta a tervezetet. Ma az Európai Bizottság értekezik róla, hogy november végére körvonalazódjon a büdzsé struktúrája, amiből jövő május-június környékén lehet kész javaslat. Ezt végül az Európai Tanács és a Parlament közösen fogadja el, remélhetőleg még 2004 vége előtt.

A holnapi egyeztetés fő témája az lesz, hogy milyen hosszú időtartamra szóljon a költségvetés, és hogy az egyes tagállamok maximum mennyi befizetéssel tartoznak és mennyi visszatérítést kaphatnak a közös kasszából. Szóba kerülhet a költsgvetési tételek átrendezése is.

Politikai játszmák

Az EU Observer értékelése szerint most is kemény vitákra lehet számítani, mivel a tagállamok képviselői a költségvetési tárgyalásokra is magukkal viszik az egyéb vitás kérdésekben fennálló érdekellentéteiket. Így a tárgyalásokon biztosan szóba kerülnek majd a bővítéssel kapcsolatos kérdések és az unió alkotmánytervezete is.

Gerhard Schröder német kancellár szerint "ugyannak az éremnek a két oldaláról" van szó. Németország, mint az uniós büdzsé legnagyobb befizetője, könnyedén kihasználhatja helyzetét az alkotmánytervezettel kapcsolatos alkupozíciójának javítására. Berlin könnyen fenyegetőzhet azzal, hogy nem ad pénzt a közösségi kasszába, ha nem az ő elképzelései érvényesülnek.

A bővítéssel kapcsolatos érzékeny téma a várhatóan a strukturális alapok kérdése lesz, ezekből ugyanis azok a régiók kaphatnak támogatást, amelyeknek GDP-je nem éri el az uniós átlag háromnegyedét. A bővítés után viszont a jelenleg támogatást élvező nyugat-európai régiók elől valószínűleg a szegényebb keletiek szipkázzák majd el ezeket a pénzeket, mivel a tizenötökhöz képest szegényebb országok belépésével csökken majd az uniós GDP átlaga. Így az addig támogatott nyugati régiók nem tudnak majd elég rossz gazdasági eredményt felmutatni a pénzek további elnyeréséhez.

Mi lesz az új tagokkal?

A tárgyalások legnagyobb része még azelőtt lezajlik, hogy a tíz új tagállam belépne az EU-ba. Az Európai Parlamentben a leendő tagok megfigyelői státusztban lévő képviselői ugyan részt vettek a költségvetési tételekről tartott vitákban, de a legfontosabb döntések csak ezután születnek majd meg. Így Magyarországnak is úgy kell majd alkalmazkodnia a 2007 utáni költségvetési szabályokhoz, hogy azok kialakításába nem sok beleszólása volt. Az EU Observer egy bizottsági forrásra hivatkozva azt írja, hogy az új tagok majd a költségvetést "letisztázó" európai tanácsi üléseken vehetnek részt.

A jelenleg tagjelölt státuszban lévő Bulgária és Románia azt az ígéretet kapta a Bizottságtól, hogy jövő januárban, amikor megkezdik velük a csatlakozást előkészítő tárgyalásokat, szó lesz a költségvetésről is. A két ország a tervek szerint pont 2007-ben, az új költségvetési időszak elején lépne be az EU-ba.