Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Népszavazáson dönthetnek a lengyelek az EU alkotmányáról

2004.04.28. 14:08
Kész megállapodást kötni az EU alkotmányáról Lengyelország - jelentette ki Aleksander Kwasniewski. A lengyel államfő szerint a lengyel választók készen állnak az alkotmány elfogadására. Kwasniewski szerint az EU-csatlakozást követően visszaeshet az EU-ellenes populista Önvédelem támogatottsága is.
Népszavazáson döntene az EU alkotmányáról Aleksander Kwasniewski. "Az alkotmányt el lehet adni Lengyelországban, nyugodtan az erősen EU-párti közvéleményhez lehet fordulni" - nyilatkozta a lengyel államfő londoni látogatása előtt a Financial Timesnak.

Kétséges többség

Az elnök szerint ugyanakkor kétséges, hogy a parlamentben sikerülne-e összekovácsolni az alkotmány elfogadásához szükséges kétharmados többséget. Az EU alkotmánytervezete a decemberi brüsszeli csúcson nagyrészt Lengyelország ellenállásán bukott el, Kwasniewski szerint országa most már hajlandó tárgyalni az egyezségről, mi több, kompromisszumokra is kész.

A megállapodás fejében "biztonsági fékeket" építene be a tervezetbe, lehetővé téve az új szavazási rendszer félretételét "életbevágó fontosságú nemzeti ügyek" esetére. A javasolt biztonsági elemek elegendők lennének a lengyel közvélemény megnyugtatására - mondta az államfő.

Közös harc a populizmus ellen

Az államfő szerint a gyorsuló gazdasági növekedés, az első EU-támogatások beérkezése, valamint az általa kormányalakítással megbízott Marek Belka volt pénzügyminiszter megfelelő kormányzati munkája csökkentheti az Önvédelem támogatottságát, és késő ősszel, vagy 2005 kora tavaszán lehetővé válna az új választások megrendezése.

Kwasniewski becslése szerint a populista szavazótábor aránya Lengyelországban "nem haladja meg a 30 százalékot", ami "magas, de nem drámai". A populisták "hamis válaszokat kínálnak" a választóknak, reálisak azonban azoknak a problémái, akik a kommunista rendszert követő reformfolyamat veszteseinek érzik magukat - fogalmazott a lengyel elnök, aki a jobb- és a baloldal "értelmes" pártjait összefogásra szólította fel a populizmus ellen.