Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megkurtíthatja az MTV költségvetését az EU

2003.10.22. 10:18
A közszolgálati televízióknak nyújtott állami támogatás mértékét vizsgálja az EU. Az Európai Bizottság gyanúja szerint az egyre inkább kereskedelmi jelleget öltő állami televíziók profitorientált műsoraik költségeit is állami támogatásból fedezik. A vizsgálat jövőre az MTV pazarló gazdálkodására is kiterjedhet - értesült a Világgazdaság.
Túlzottnak érzi az európai közszolgálati televíziók állami támogatását az EU. Az unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság (EB) most az olasz és portugál állami tévé támogatási struktúráját vizsgálja, megállapításaik a magyar közszolgálati médiára is hatással lehetnek - írja a Világgazdaság.

Kereskedelmi műsorokat támogatnak

A közszolgálati televíziók állami támogatottsága jóval meghaladja a kereskedelmi tévék árbevételeit, ám eközben egyre inkább "kereskedelmiesedik" a műsorstruktúrájuk - véli az EB. A bizottság ezért most azt várja az olasz RAI és a portugál RTP televízióktól, hogy vezessenek külön számlát a közszolgálati, illetve a kereskedelmi típusú műsoraik gyártására fordított összegekről.

A Világgazdaság szerint a vizsgálatot Magyarország jövő évi uniós csatlakozása után az MTV-re is kiterjeszthetik. A közszolgálati tévé a gazdasági lap szerint ugyan csak másfélmilliárd forintot hasít ki az évi 45-50 milliárdos tévépiaci tortából, több mint harmincmilliárdos állami támogatással bevétele meghaladja a kereskedelmi tévékét. Az MTV ennek ellenére deficites, vesztesége eléri a tizenkétmilliárdot is.

Definiálatlan közszolgálat

Kérdés az is - írja a Világgazdaság - hogy az MTV mennyi pénzt fordít közszolgálati, és mennyit elvileg önfenntartó kereskedelmi műsoraira. A lapnak nyilatkozó Sarkady Ildikó médiajogász szerint az alapprobléma, hogy Magyarországon még nem tisztázott, mi számít közszolgálatinak, illetve hogy összekeveredik a nonprofit és a nyereségorientált tevékenység.