Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Amerika túl kíváncsi

2003.10.10. 15:14
Az Európai Parlement megelégelte, hogy az amerikai hatóságok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva bizalmas adatokat kérhetnek a légitársaságok utasairól. A képviselők két hónapot adtak az Európai Bizottságnak a cselekvésre - adta hírül az EUobserver.com hírportál.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta az amerikai határőrség és vámhatóság részletes adatszolgáltatást követel a légitársaságoktól. Az utasnyilvántartás 39 adatmezejébe tekinthetnek bele elektronikus úton, amelyek között szerepel az utasok lakcíme, bankkártyaszáma, sőt, még az is, hogy az utas melyik menüt választotta a repülőgépen.

Kényszerhelyzet

Az ilyen bizalmas adatok átadása Európában törvénybe ütközik, mivel sérti az EU adatvédelmi direktíváját. Az uniós hatóságoknak is az a véleményük, hogy ezekhez senkinek semmi köze, de a légitársaságok rákényszerülnek a jogsértésre. Ellenkező esetben az amerikaiak megbírságolhatnák őket, vagy megtilthatnák, hogy gépeik leszálljanak az Egyesült Államok területén. A nagy európai légitársaságok, mint az Air France, a British Airways és az Ibéria 2003. március 5-e óta kötelesek az adatszolgáltatásra, a kisebbek, mint az Alitalia vagy a SAS szeptember 12-ig kaptak haladékot.

Az EUobserver szerint az amerikai hatóságok nem elégednek meg ennyivel: a megszerzett adatokat 6-7 évig akarják tárolni és a tervek szerint nem csak a terrorizmus elleni harcban használnák fel őket, hanem a rendőrség is hozzájuk férhetne a "hagyományos" bűnüldözés eszközeként.

Elég a kutakodásból

Mivel az Egyesült Államokkal az ügyben teljesen megrekedtek a tárgyalások, az Európai Parlament most az Európai Bizottság révén akar előrelépést elérni. A képviselők egy egyhangúlag elfogadott döntéssel két hónapot adtak a testületnek, hogy rendelkezzen arról, mely adatok szolgáltathatók ki az amerikaiaknak, és vizsgálják meg, hogy biztonságosan kezelik-e ezeket. Ha a Bizottság nem cselekszik a határidőn belül, az ügyet az Európai Bíróság elé viszik.

"Mint a szerződések felett őrködő testületnek, a Bizottságnak biztosítania kell, hogy európában működő légitársaságok ne sértsék meg a közösség adatvédelmi szabályozását" - jelentette ki az internetes híroldal beszámolója szerint Johanna Boogerd-Quaak, a javaslatot beterjesztő dán liberális képviselő. "Ez azt jelenti, hogy nagyon gyorsan be kell szüntetni a bizalmas személyes adatok kiszolgáltatását" - tette hozzá.

Az eddigi sikertelen tárgyalásokat Frits Bolkstein, az EU belső piacért felelős biztosa vezette, aki legközelebb október 15-én találkozik Washingtonban Tom Ridge amerikai belbiztonsági miniszterrel. Loyola de Palacio, a közlekedésért felelős biztos még nem folytatott megbeszéléseket az ügyben, a parlament most Antonio Vitorino bel- és igazságügyi biztost és Chris Pattent, a külügyek felelősét sürgeti cselekvésre.