Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Beperelték a lengyelek az EU-t

2004.07.02. 12:08
Lengyelország az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok közül elsőként perelte be a héten az Európai Bizottságot az Európai Bíróságnál. Lengyelország azt kifogásolja, hogy a lengyel gazdák a legtöbb termék után csak 2013-ban kapják meg a közvetlen támogatásoknak az unióban szokásos teljes összegét.
A lengyelek kifogásolják, hogy a csatlakozást követő első évben a dotációnak csak 25 százaléka jár, bár ezt a lengyel állam meghatározott mértékig kiegészítheti a költségvetésből, majd az összeg fokozatosan, 2013-ig éri el a 100 százalékot.

Harc a repcéért

A lengyelek azt akarják elérni, hogy olyan termékekre is vonatkozzon a teljes támogatás - mint például a repce, vagy más olajosnövények - amelyek esetében az EU már a csatlakozási szerződés aláírása után vezette be a közvetlen támogatásokat. Folyik a harc azért is, hogy a cukor is a támogatott termékek közé kerüljön, mert az EU ezen a piacon is reformot szándékozik bevezetni idén ősszel.

A másik beadványban Lengyelország kifogásolja a még a csatlakozás előtt felgyülemlett cukorkészletek megadóztatását. Ugyanakkor Lengyelország várhatóan nem tud annyi agrártámogatást befogadni, mint amennyit a csatlakozási tárgyalásokon kiharcolt magának.

Csak a gazdák 70 százaléka pályázott

A csatlakozási szerződés értelmében Lengyelország az idén 1,75 milliárd euró közvetlen támogatására számíthat Brüsszeltől, ám eddig a támogatásra jogosult 2,1 millió gazdából csak 1,3 millió adta be igényét a megszabott határidőre, június 30-ig. Ez a gazdáknak csak 70 százaléka a kormány által várt 90 százalék helyett. Többnyire a kistermelők mondtak le a támogatás igényléséről. Attól tartanak, hogy az igénylés miatt új adókat vetnek ki rájuk, holott ilyen veszély nincs, de ténye, hogy a tájékoztatás és a téjékozódás hiányos volt. Lengyelországban 11,5 millió hektárnyi területet jelentettek be közvetlen támogatásra - ami hektáronként és évenként 44,5 euró - a meglévő 16,8 millió hektárból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!