Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beperelték a lengyelek az EU-t

2004.07.02. 12:08
Lengyelország az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok közül elsőként perelte be a héten az Európai Bizottságot az Európai Bíróságnál. Lengyelország azt kifogásolja, hogy a lengyel gazdák a legtöbb termék után csak 2013-ban kapják meg a közvetlen támogatásoknak az unióban szokásos teljes összegét.
A lengyelek kifogásolják, hogy a csatlakozást követő első évben a dotációnak csak 25 százaléka jár, bár ezt a lengyel állam meghatározott mértékig kiegészítheti a költségvetésből, majd az összeg fokozatosan, 2013-ig éri el a 100 százalékot.

Harc a repcéért

A lengyelek azt akarják elérni, hogy olyan termékekre is vonatkozzon a teljes támogatás - mint például a repce, vagy más olajosnövények - amelyek esetében az EU már a csatlakozási szerződés aláírása után vezette be a közvetlen támogatásokat. Folyik a harc azért is, hogy a cukor is a támogatott termékek közé kerüljön, mert az EU ezen a piacon is reformot szándékozik bevezetni idén ősszel.

A másik beadványban Lengyelország kifogásolja a még a csatlakozás előtt felgyülemlett cukorkészletek megadóztatását. Ugyanakkor Lengyelország várhatóan nem tud annyi agrártámogatást befogadni, mint amennyit a csatlakozási tárgyalásokon kiharcolt magának.

Csak a gazdák 70 százaléka pályázott

A csatlakozási szerződés értelmében Lengyelország az idén 1,75 milliárd euró közvetlen támogatására számíthat Brüsszeltől, ám eddig a támogatásra jogosult 2,1 millió gazdából csak 1,3 millió adta be igényét a megszabott határidőre, június 30-ig. Ez a gazdáknak csak 70 százaléka a kormány által várt 90 százalék helyett. Többnyire a kistermelők mondtak le a támogatás igényléséről. Attól tartanak, hogy az igénylés miatt új adókat vetnek ki rájuk, holott ilyen veszély nincs, de ténye, hogy a tájékoztatás és a téjékozódás hiányos volt. Lengyelországban 11,5 millió hektárnyi területet jelentettek be közvetlen támogatásra - ami hektáronként és évenként 44,5 euró - a meglévő 16,8 millió hektárból.