Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kínozzák a gyanúsítottakat a lett rendőrök

2005.05.11. 17:48
Az Európa Tanács elítélte szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében a lett rendőrséget, amiért olykor "kínzásnak minősíthető" rossz bánásmódban részesíti az őrizetében lévő gyanúsítottakat. A lett őrszobákon előfordul, hogy fojtogatják a gyanúsítottat, műanyagzsákot húznak a fejére, verik, elektrosokkot alkalmaznak ellene, vagy vízbe nyomják a fejét.

Az ET kínzásellenes bizottságának 2002-es jelentése szerint a lett őrszobákon előfordul, hogy fojtogatják a gyanúsítottat, műanyagzsákot húznak a fejére, verik, elektrosokkot alkalmaznak ellene, vízbe nyomják a fejét.

A szakértők számos "hihető panaszt" hallottak, és nem egy esetben orvosi látleletek is alátámasztották e hihető beszámolókat - olvasható a jelentésben.

Az ET bizottságának jelentése az őrszobák celláinak állapotát, az őrizetesek fogva tartásának módját is ostorozza. A cellák túlzsúfoltak, nedvesek, piszkosak, rosszul szellőznek, nincs bennük matrac, takaró, s az őrizetesek naponta csupán egyszer vagy kétszer mehetnek ki az illemhelyre.

Ugyanez a bizottság már 1999-ben is járt hasonló szemleúton a balti köztársaságban, és hasonló panaszok sokaságát hallotta akkor is. A szakértők szerint semmit sem javult a helyzet az 1999-es és a 2002-es vizit közti három esztendőben.

A lett belügyminisztérium egy illetékese annyival válaszolt a bizottság szemrehányásaira, hogy a rendőrség belső ellenőrzése mindent megtesz a visszaélések felderítéséért és a vétkesek megbüntetéséért, 2003-ban például hét rendőrt megfenyítettek hatáskörének túllépéséért.