Gyula
7 °C
20 °C

Nemzetközi nyomozócsoport keresi a levélbombák feladóit

2004.01.06. 13:10
Különleges nemzetközi nyomozócsoportot állítottak fel az uniós hatóságok: olasz, görög, spanyol, német, francia és belga rendőrök keresik az Európai Unió vezető tisztségviselőinek és képviselőinek küldött levélbombák feladóit.
A Corriere della Sera olasz napilap keddi beszámolója szerint a római belügyminisztériumban hétfőn este tartott uniós tanácskozáson - Giuseppe Pisanu belügyminiszter és Gianni De Gennaro olasz rendőrfőnök irányítása mellett - a szélsőséges anarchista szervezetek ügyében jártas szakértőkből alakítottak ki egy csoportot a terrorcselekmények kivizsgálására.

A nyomozást olasz szakértők vezetik, ugyanis a robbanó csomagokat Bolognában adták fel, s ebben az olasz városban robbant először ilyen küldemény - közvetlenül karácsony után - Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke otthonában. Prodi nem sebesült meg, csak a lakás bútoraiban keletkezett némi kár a kicsapó lángoktól.

Bombasorozat

Az ezt követő napokban gyors egymásutánban érkeztek hasonló levélbombák az Európai Központi Bank frankfurti, valamint az Europol és az Eurojust hágai székhelyére. Ezek közül azonban egy sem robbant fel. Hétfőn az Európai Parlament egyik vezető tisztségviselőjének címzett levélbomba robbant a parlament brüsszeli székházában, sebesüléseket azonban nem okozott. A küldeményt Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Néppárt parlamenti csoportja elnökének címezték. Rendőrségi források szerint felbontásakor lángra lobbant és nem mérgező füstöt bocsátott ki.

Hétfőn még további öt gyanús küldeményt találtak a parlament épületében, de ezeket már nem nyitották fel. Az egyiket, amelyet José Ignacio Salafranca spanyol néppárti képviselőnek címeztek, a rendőrség tűzszerészei hatástalanították. Mind a hat küldeményt december 22-én adták postára Bolognában. December végén Bolognában betiltották az EU-képviselőknek címzett csomagok postai felvételét, az intézkedés azonban kissé megkésett, a levélbombákat még a tilalom előtt adták postára az olasz nagyvárosban.

Anarchistákat gyanúsítanak

Az olasz hatóságok változatlanul anarchista, az uniót ellenző szélsőséges csoportokat gyanítanak a háttérben, ugyanis a korábbi, figyelmeztetésnek szánt robbantásokat a FAI - öt lázadó-anarchista szervezetet tömörítő front - vállalta magára az olasz sajtóhoz eljuttatott üzenetében.

A római belügyminisztériumban tartott értekezleten spanyol, görög, holland, német, francia és belga rendőrtisztek - továbbá az Europol és az Eurojust képviselői - is részt vettek, illetve szerepet vállaltak a különleges nyomozócsoportban. A tanácskozáson az olasz, a görög és a spanyol rendőrök adtak részletes információkat kollégáiknak az utóbbi időszak eseményeiről, ugyanis e három EU-tagállamban tekinthető jelentősnek az anarchista mozgalom.