Béla
12 °C
27 °C

Chirac Beszólt Blairnek

2004.02.19. 13:02
Hiába próbált beférkőzni a francia-német viszonyba Tony Blair, Chirac szerint a két ország kapcsolata túl intenzív egy harmadik partner befogadásához. A három nagy tagállam vezetője európai szuperbiztosra bízná a gazdasági reform felügyeletét.
Nem kér Tony Blair barátságából Jacques Chirac - írja a Guardian. Blair ugyan Franciaország és Németország egyenlő partnereként szerette volna láttatni Nagy-Britanniát a szerdai berlini hármas csúcson, Chirac egy félrevetett megjegyzése szertefoszlatta reményeit. A francia német viszony "nagyon speciális" - jelentette ki Chirac, miközben Blair a Guardian beszámolója szerint alig pár méterre állt tőle.

Intenzív párkapcsolat

"Ez nem olyasmi, amit fel lehetne cserélni vagy amit exportálni lehetne. Ez egy nagyon intenzív kapcsolat, gyakori találkozókkal" - fejtegette a német-francia párkapcsolat lényegét Chirac.

Blairnek nem maradt más - írja a Guardian - minthogy maga is lelkendezzen a különleges francia-német viszonyért. "Nem kéne érzékenységnek lennie ebben a kérdésben" - mondta, hozzátéve, hogy azért hárman is együtt tudnak működni "Európa közös hasznára".

Szuperbiztos ügyel a gazdasági reformra

Maga a hármas csúcs jelentősebb események nélkül zajlott le, a három kormányfő egyetlen gyakorlati döntésként közös levelet írt az EU elnökségét jelenleg ellátó Írországnak. A három nagy tagállam az Európai Bizottság (EB) átalakítását javasolta, a terv szerint az EU kormányában novembertől bevezetnék az alelnöki posztot is.

Az alelnök egyfajta szuperbiztosként az unió gazdasági reformját felügyelné - írja a Guardian.

Kinevetett adócsökkentés

Meglepő fordulatot jelentett, hogy a találkozó előtt tartott megbeszélésén Chirac és Schröder megállapodott, hogy a két országban öt százalékra csökkentik az éttermi fogyasztást terhelő Áfát. "Kinevethetnek, pedig nem kéne. A francia emberek számára ez egy fontos kérdés" - kommentálta a megállapodást Chirac. Egyelőre még nem tisztázott, hogy a különmegállapodás nem sérti-e a brüsszeli szabályozást - írja a Giardian.

A három vezető Romano Prodi, az EB távozó elnökének utódlásáról is tárgyalt, egyelőre azonban csak annyi biztos, hogy Nagy-Britannia nem támogatja az esélyesként felmerült Jean-Claude Junker luxemburgi és Wolfgang Schüssel osztrák kormányfőket.