Orbán
16 °C
26 °C

Új politikai csoport alakulhat az EP-ben

2004.06.30. 16:56
Konzervatívokból és szocialistákból átigazolt képviselőkből hozna létre egy új frakciót az Európai Parlament liberális képviselőcsoportja. Az új csoport "gyakorlatias megközelítés alapján kívánja folytatni tevékenységét", a jövő hét elején nyilvánosságra hozandó programja pedig hangsúlyozottan Európa-párti lesz.
Új, centrista politikai csoport megalakítására készülnek az Európai Parlamentben a liberálisok, valamint a konzervatív és a baloldali képviselők egy része - jelentették be a liberális pártcsoport illetékesei szerdán Brüsszelben.

Nyolcvan tagúra bővítenék

Tájékoztatásuk szerint az Európai Liberális Demokraták és Reformerek pártjának (ELDR) vezetősége a politikai csoport két hét múlva tartandó tanácskozásán fogja előterjeszteni az ezzel kapcsolatos javaslatokat. A vezetőség kezdeményezi, hogy a jelenlegi ELDR-csoport tagjai a Pierre Bayrou vezette Unió a Francia Demokráciáért (UDF) párthoz, illetve a Romano Prodi, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke által alapított olasz baloldali Olajfa koalícióhoz tartozó képviselőkkel együtt hozzák létre az új, centrista csoportot.

A kezdeményezők azt remélik, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért néven megalakítandó frakció legkevesebb 80 képviselőből áll majd, s ezzel a harmadik legnagyobb csoport lesz az újjáválasztott EP-ben. A hónap közepén tartott európai választásokon ismét a konzervatív és keresztény pártokat tömörítő Európai Néppárt és Európai Demokraták (EPP-ED) szerezte meg a legtöbb - 279 - mandátumot a 732 tagúra bővült EP-ben. A második legnagyobb poltikai csoportot alkotó szocialisták 199, az ELDR 67, a zöldek pedig 40 képviselői helyhez jutottak.

Gyakorlatias megközelítéssel

A liberálisok szerint az új csoport gyakorlatias megközelítés alapján kívánja folytatni tevékenységét a parlamentben, a jövő hét elején nyilvánosságra hozandó programja pedig hangsúlyozottan Európa-párti lesz. Graham Watson, az ELDR parlamenti csoportjának jelenlegi vezetője, az új frakció egyik szervezője közölte: törekvéseik arra irányulnak, hogy az európai politizálás súlypontját ismét közelebb hozzák a politikai centrum liberális és demokratikus hagyományaihoz.