Gusztáv
3 °C
6 °C

Szabad demokrata lobbi a liberális EP-elnökjelölt támogatásáért

2004.07.18. 15:47
Az SZDSZ Bronislaw Geremek, liberális európai parlamenti elnökjelölt támogatására hívta fel a Fidesz és az MDF EP-képviselőit. Az MDF közölte: ahhoz a technikai jelegű megállapodáshoz tartják magukat, amely értelmében Josep Borrell, a spanyol jelöltet választják meg az Európai Parlament elnökének.
Az SZDSZ Bronislaw Geremek, liberális európai parlamenti elnökjelölt támogatására hívta fel a Fidesz és az MDF EP-képviselőit az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. "A Fidesz - MPSZ Szabad Európa-listáján bejutott magyar néppárti képviselők előtt itt a történelmi feladat és lehetőség, hogy tettekkel is kifejezzék elkötelezettségüket a Szabad Európa jelszava mögött álló nemes történelmi tradíció iránt azzal, hogy a szabad Európa leghitelesebb megszemélyesítője mellé állnak" - áll a közleményben.

A SZDSZ szerint az új európai alkotmány elfogadtatásának most induló nehéz folyamatában Bronislaw Geremek, a lengyel ellenállás és a Szolidaritás egyik vezetője, Lech Walesa hajdani tanácsadója az a személyiség, aki integrálni tudja a nemzetek, régiók, politikai irányzatok és jövőkoncepciók által megosztott Európát.

"Reméljük, hogy a fideszes és MDF-es EP-képviselőket sem kisstílű pártérdekek, hanem európai léptékű felelősségtudat vezérli" - áll a közleményben. A szabad demokraták felhívják a Fidesz EP-képviselőit és Szájer Józsefet, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettesét, hogy győzzék meg képviselőtársaikat, ne a kevésbé ismert és ezért politikailag még nem eléggé fajsúlyos spanyol szocialista politikusra, hanem a "testvéri Lengyelországból" küldött, óriási tekintéllyel, tapasztalattal és európai vízióval rendelkező, kivételes tudású antibolsevista államférfira szavazzanak.

"Ezzel az évezredes lengyel-magyar barátságot megerősítő közép-európai szolidaritási megnyilvánulással a fideszes EP-képviselők igazi, történelmi léptékű magyar nemzeti érdeket szolgálhatnának" - tartalmazza a dokumentum.

Olajos Péter, a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselője az MTI érdeklődésére vasárnap úgy nyilatkozott, Bronislaw Geremek "történelmi érdemei valóban elévülhetetlenek", de magára nézve kötelezőnek tartja az EP néppárti és szocialista frakciójának azon "technikai jellegű megállapodását", amelynek egyik pontja éppen Josep Borrell, a spanyol jelölt megválasztása a parlamenti elnöki tisztségébe.

"Az elmúlt öt évben a konzervatívok és a liberálisok együtt kormányoztak, és hogyha a liberálisok elég szavazatot szereztek volna Európában, és így együtt tudnánk megint többséget alakítani, akkor nagyon nagy örömmel támogatná mindenki a Néppárton belül Geremek urat" - mondta.

Tabajdi Csaba, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a szabad demokraták kezdeményezését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!