Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Lomtár az Erzsébet téren

2004.04.19. 17:01
Békebeli hősugárzó, felmosófa, kannás bor, névtelen levél. Többek közt ezektől a tárgyaktól szeretnének megszabadulni a magyar állampolgárok az EU-csatlakozás alkalmából. Az EU-lomtalanítás nevű rendezvény szervezői április 28-ig várják a lakosság lejárt szavatosságú tárgyait.
Minden hétköznap 10 és 16 óra között várják az EU-lomtalanítás szervezői a magyarok által megunt, levetett vagy idejét múltnak gondolt tárgyakat az Erzsébet téren. A 28-án záruló gyűjtés után a legeredetibb leletekből 30-ától kiállítást szerveznek a Volánbusz épületében.

Kannás bor, Joszip Visszarionovics

Tekintse meg képeinket!
Hétfőn fél kettőig összesen hat tárgy gyűlt össze az átvevőhelyen. Demszky Gábor főpolgármester Egyesített Dossziékat hozott, amivel egyrészt azt kívánta kifejezni, hogy vége a törvénytelen adatgyűjtés korszakának, másrészt azt, hogy a csatlakozás után a dühöngő bürokrácia is visszaszorul.

Schiffer János főpolgármester-helyettes kannásborral és névtelen levéllel érkezett. Mint mondta, a kannásbort otthon keverte kólából és szörpből - a kannában árult, rossz minőségű ital szerinte egyrészt a szegénységet szimbolizálja, másrészt azt a fajta gátlástalanságot, amelynek köszönhetően az ember ma még szinte bármiből (például tablettás borból) meggazdagodhat, nem törődve azzal, hogy a profithozó termék milyen hatással van a fogyasztó egészségére. A Sztálin díszpolgárságát nehezményező névtelen levél nemrég érkezett a Fővárosi Közgyűlésnek; EU-lomként Schiffer szerint azt jelképezi, hogy az emberek most már nyíltan vállalhatják véleményüket, illetve hogy talán ezután nem lesz olyan könnyű névtelenül ártani.

Schiffer a névtelen levél kapcsán az Indexnek elmondta, a Sztálin-kérdés a következő közgyűlésen terítékre kerül, jogi úton próbálják rendezni a problémát, ami nem azt jelenti, hogy Joszip Visszarionovicsot megfosztanák 1947-ben szerzett díszpolgárságától, hanem hogy megállapítják, a 47'-es és az 1992-ben újraélesztett díszpolgárcím-adományozás között nincs jogfolytonosság.

Le a neonnal

Klikk a képre!
A gyűjtést közvéleménykutatás előzte meg, tudtuk meg az esemény egyik szervezője, az Arc Kft. képvsielőjétől. A beérkezett válaszok szerint, melyek részben EU-képviselőjelöltektől származnak, az emberek a következő dolgokat selejteznék ki a csatlakozás eljövetelével: BKV-jegy, Mester Ákos elbocsátó levele, gumibot, hálapénzboríték, széteső könyvek, megrongált szobrok, színházban csörrenő mobiltelefon, Trabant, Wartburg, egypártos szavazólista illetve a kosz és a mocsok.

Nemcsak a politikusok selejteznek: a leggyorsabb civil EU-lomtalanítók eddig három holmit hordtak össze: a neoncső adományozója annyi kommentárt fűzött a tárgyhoz, hogy "rontja a szemet", a hősugárzó azért került a lomok közé, mert túl zajos. Az elrongyolt felmosófa üzenetére kíváncsiak lettünk volna, de nem volt.