Mátyás
-6 °C
1 °C

Maradhat a 'Made in Hungary'

2004.03.31. 10:49
A kiskereskedelmi termékek esetében - az élelmiszeren kívül - nem kötelező feltüntetni a származási helyet az EU-csatlakozást követően. Kötelező marad a gyártó vagy a forgalmazó címének feltüntetése, ám az egyáltalán nem biztos, hogy ez azonos lesz a gyártási hellyel.
Elfogadta a parlament a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, így az Európai Unióba szállított termékeken nem kötelező feltüntetni, hogy hol gyártották (kivétel ez alól az élelmiszer).

Május elsejét követően elveszíti kötelező jellegét az unióba áramló kiskereskedelmi termékek esetében (kivéve az élelmiszereket) a származási hely feltüntetése, ugyanakkor aki akarja, ráírhatja a csomagolásra, hogy annak tartalma Magyarországon készült, derül ki a parlament által kedden elfogadott fogyasztóvédelmi törvény módosításaiból.

Prágai sonka Pozsonyból

Az 1998-ban hatályba lépett, azóta többször módosított szabályozót az uniós jogharmonizáció miatt változtatták meg újra. Kötelező marad a gyártó vagy a forgalmazó címének feltüntetése, ám az egyáltalán nem biztos, hogy ez azonos lesz a gyártási hellyel. Az élelmiszereken ettől függetlenül továbbra is fel kell majd tüntetni a gyártási helyet - a fogyasztót ne tévessze meg például a Pozsonyban gyártott prágai sonka.

Az unión kívülre exportált termékeken a gyártók alkalmazhatják a "Made in Hungary" vagy a "Made in EU" jelölést is. Ez a hungarikumok számára kedvező, hiszen nem veszítik el identitásukat.

Egyszerűbb ügyintézés

A módosított fogyasztóvédelmi törvény ingyenessé teszi a gyártók, forgalmazók és a fogyasztó közötti esetleges viták jogorvoslatát. A szakmai kamarák mellett működő úgynevezett békéltető testületek általában ajánlásokat tehetnek egy-egy ügyben, de a gazdasági társaságok kötelező érvényűnek is tekinthetik azt.

A jogszabály-módosítás a gyártókat és a forgalmazókat erősebb együttműködésre készteti, válaszolta a Napi Gazdaságnak Kozák Tamás, a Gazdasági Minisztérium fogyasztóvédelmi és kereskedelmi főosztályának vezetője. Elmondta, a változtatás lehetővé teszi a szaktárcának, hogy újragondolja, illetve rendeletekkel változtassa a kezelési útmutatók szabálykörét és megoldást találjon az itthon megfogalmazódó külföldi fogyasztói, illetve a belföldi fogyasztó külföldi panaszainak egyszerűbb intézésére. Ez eddig eléggé körülményes volt.

A jogszabály nem rendelkezik arról, hogy május elseje után hányféle nyelven kell feltüntetni a termékismertetőt. Kozák szerint ez nem kitétele az uniós szabályoknak. Ismeretei szerint általában azon országok nyelvén ismertetik a terméket, amelyekben forgalmazzák. Tény, hogy erről leginkább a forgalmazónak kell gondoskodnia.