Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Vonatrobbantásos találkozó rendőröknek

2004.03.16. 07:17
Az Európai Unió tagországaiban tevékenykedő, terrorizmus ellen küzdő szervek és szakemberek találkozóját tartják meg napokon belül Spanyolországban, hogy információt cseréljenek, és összehangolják munkájukat a múlt heti madridi vonatrobbantások ügyében - jelentette be Angel Acebes spanyol belügyminiszter hétfőn.
A vezető európai rendőrségi tisztviselőket a spanyol kormány hívta meg Madridba, hogy a terrorellenes harc kérdéseiről tárgyaljanak, a múlt csütörtöki robbantásokra összpontosítva. Március 11-én egy időben négy személyvonaton tíz pokolgép robbant a spanyol főváros pályaudvarain, a merényletek halálos áldozatainak száma 200, a sebesülteké meghaladja az 1500-at.

A madridi találkozóval párhuzamosan - pénteken Brüsszelben - az Európai Unió is tart egy rendkívüli belügyminiszteri értekezletet.

Azon a találkozón a friss fejlemények megvitatása mellett a jövő hét végi EU-csúcstalálkozóra is próbálnak felkészülni, mert az állam- és kormányfők ülésének napirendjén a közelmúlt eseményei miatt a tervezettnél alighanem nagyobb helyet foglalnak majd el a terrorizmussal kapcsolatos tárgyalások a gazdasági reformkérdések rovására.

EU-forrásokból már kiszivárgott, hogy a megvitatandó felvetések között szerepel egy, a terrorellenes küzdelemért felelős uniós koordinátor kinevezése.