Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Késhet a magyar euró

2003.10.14. 11:01
A kormány hiába szeretné minél előbb bevezetni az eurót, több elemző, legutóbb az USB bankház arra figyelmeztet, hogy a magyar gazdaság teljesítménye nem teszi lehetővé az 2008-as átállást. A nagy államháztartási hiány és infláció miatt 2009-ig nem valószínű, hogy meg tudunk felelni az európai monetáris rendszer feltételeinek.
Medgyessy Péter miniszterelnök még júliusban jelentette be, hogy az euró 2008. január elsején válhat hazánkban hivatalos fizetőeszközzé a forint helyett. Az átállás előtt a forint árfolyamának legalább két évig az ERM-2 árfolyamrendszerben kell mozognia, azaz középárfolyama az euróhoz képest nem ingadozhat 15 százaléknál jobban. Az ehhez rendszerhez való csatlakozást a kormány jövő májusra, az uniós csatlakozás idejére tervezi.

Az Európai Központi Bank türelemre int

Az árfolyamrendszerhez csatlakozni azonban csak az Európai Központi Bank (EKB) jóváhagyásával lehet, és az EKB korábban jelezte, hogy szeretné az eurózónába pályázó új tagországkat egyszerre beléptetni az ERM-2-be, a tervezett magyar időpontnál egy évvel később, 2005 januárja körül.

Az UBS bankház elemzése szerint Magyarország 255 forint körüli euróárfolyammal léphet be a rendszerbe, ami megfelelne a jegybank és az uniós pénzügyi hatóságok 250-260 forint közötti kívánalmának.

Magas költségvetési hiány és infláció

Az UBS szerint a 2008-as eurózónához csatlakozás legfőbb hátráltatója a magyar államháztartási hiány tervezettnél lassúb csökkenése lehet. A kormány tervei szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya jövőre 3,8 százalékra, 2006-ra 2,6 százalékra mérséklődne. A Brüsszelnek benyújtott előcsatlakozási gazdasági program (PEP) 2003-ra 4,8 százalékos hiánnyal számol. Az UBS elemzése szerint azonban a tervek nem tarthatók, már az idei hiány is magasabb, 5,3 százalékos lesz, és jövőre sem csökken 4,3 százalék alá. A deficit lefaragását az is nehezíti, hogy 2006-ban választások lesznek Magyarországon.

Az UBS szerint az infláció sem mérséklődik megfelelő ütemben. A Magyar Nemzeti Bank augusztusban közölte, hogy az eurózónához való 2008 januári csatlakozáshoz az EU által megkövetelt inflációs stabilitásnak legkésőbb 2006 márciusa és 2007 márciusa között meg kell valósulnia, amire erőteljes hatással van a kormány költségvetési és bérpolitikája. Az elemzés valószínűnek tartja, hogy az ERM-2 rendszerben 2006 elején-közepén Magyarország rákényszerül majd a forint egyszeri felértékelésére.

A csehek legkorábban 2009-ben vezetnék be az eurót
Csehország a kormány tervei szerint 2009-2010-ben vezetné be az eurót, derül ki a Cseh Köztársaság csatlakozásának stratégiája az eurózónához elnevezésű dokumentumból, amelyet hétfőn hagyott jóvá a cseh kormány. A kabinet sajtóosztálya által nyilvánosságra hozott anyagból kiderül, hogy a csatlakozás egyik alapfeltétele az államháztartási hiány és az államadósság további csökkentése. A tervezett további intézkedések a fekete gazdaságot, a nyugdíjrendszer reformját, az egészségügyet, valamint az állami hivatalokat érintik.

Döntésével a cseh kormány hivatalosan is beismerte, hogy az euró bevezetésének korábban hangoztatott dátuma - 2007. - már nem reális. A legnagyobb akadály az állami költségvetés magas hiánya.