Sára, Márió
2 °C
6 °C

Titoksértés miatt kizárhatnak egy EP-képviselőt

2005.02.24. 10:03
Egy osztrák euroképviselő, Hans-Peter Martin saját honlapján bizalmas információkat tett közzé a költségvetési bizottság ügyeiről és ezért az Európai Parlament elnöke figyelmeztetésben részesítette.
Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke figyelmeztetésben részesítette Hans-Peter Martint, és kizárással fenyegette, amiért az osztrák euroképviselő saját honlapján bizalmas információkat tett közzé a költségvetési bizottság ülésén elhangzottakról.

Martin azt mondja, az internetes közlésekkel nem tett egyebet, mint amiről az Európai Parlamentben folyamatosan prédikálnak: megteremtette az átláthatóság lehetőségét. A képviselő Borrell levelét a választópolgárok elleni támadásnak minősítette. Borrell ezzel szemben azt állítja, Hans-Peter Martin a titoktartást megszegve, bizalmas idézeteket szövegkörnyezetükből kiragadva és megkurtítva tett közzé.

Mesés összegű életbiztosítások

Hans-Peter Martin
Hans-Peter Martin
Az elnöki levél megrökönyödést váltott ki az Európai Parlamentben, amelynek ügyrendje csak kivételes, rendkívül súlyos esetekben teszi lehetővé egy érvényes választói mandátummal rendelkező képviselő kizárását.

Az osztrák honatya az európai parlamenti képviselők nyugdíj- és egészségbiztosítási ellátásának szabályozását is bírálta, valamint - ugyancsak a transzparencia jegyében - szerdán információkat hozott nyilvánosságra azokról a tervezett „mesés összegű” életbiztosításokról, amelyek díját az Európai Parlament fizetné, a kedvezményezettek pedig az euroképviselők, elhalálozásuk esetén az özvegyük lenne.

Hans-Peter Martin a függetlenek padsoraiban foglal helyet az Európai Parlamentben. Információéhsége és tájékoztatás iránti elkötelezettsége érthető, hiszen „civilben” újságíró, 1997-ben Bruno Kreisky díjjal tüntették ki politikai újságírói tevékenységéért.