Ágnes
-1 °C
2 °C

Elmeszelték a magyar államot Strasbourgban

2004.11.09. 19:01
Az Emberi Jogok Európai Bírósága háromezer euró kártérítésre kötelezte a magyar államot mivel túl sokáig van előzetes letartóztatásban egy bérgyilkossággal vádolt, első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt budapesti férfi.
Háromezer eurós (körülbelül 750 ezer forintos) nem vagyoni kártérítésre kötelezte a magyar államot az Emberi Jogok Európai Bírósága, ami szerint a gyilkossággal vádolt M. Csabát indokolatlanul hosszú ideig tartották előzetes letartóztatásban, olvasható a bíróság hopnlapján kedden megjelentetett sajtóközleményben.

A nyolctagú bíróság egyhangúlag hozott döntése kimondja, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének "szabadsághoz és biztonsághoz való jogról" szóló ötödik paragrafusátt sértette meg a magyar állam.

Bérgyilkosság a vád

A bérgyilkosság miatt első fokon életfogytiglanra ítélt, ártatlanságát mindvégig hangoztató M. Csaba 1999 júniusa óta ül előzetes letartóztatásban. A fellebbezések miatt jogerőre végül nem emelkedett ítélet szerint a férfi 1997-ben két tettestársával megölte és bebetonozta egy gödörbe áldozatát Tápióbicskén.

A tettesek megbízásból végezhettek S. Lászlóval, nagytarcsai vállalkozóval, de azt nem sikerült kideríteni, hogy a megbízást ki adta. A munkáért megkapták az áldozat két és félmilliót érő gépkocsiját, egymillió forintot és egy-egy arany nyakláncot is. A másodrendű vádlottra tizenhárom, a harmadrendűre tizenhárom év nyolc hónap fegyházbüntetést szabott ki az első fokon eljáró bíróság.

Új eljárás miatt még mindig előzetesben

A harmincnégy éves budapesti férfi strasbourgi keresetében leírta, hogy 1999. június 12-től a 2003. június 11-i elsőfokú ítéletig tartották gyilkosság gyanújával előzetes letartóztatásban, majd 2004 május ötödike óta ismét előzetesben van. A sajtóközleményből kiderül, hogy a budapesti Legfelsőbb Bíróság ekkor nyilvánította semmissé az elsőfokú ítéletet, visszautalva az ügyet az első fokú bírósághoz új eljárás lefolytatására. M. Csaba szerint a letartóztatás időtartama az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütköző módon nyúlt túlságosan hosszúra.

A Emberi Jogok Európai Bíróság tanácsának döntése még nem végleges, azt három hónapon belül bármelyik fél megtámadhatja, kérve a bíróság tizenhat tagú nagy tanácsát, hogy ők hozzanak ítéletet.

Mi áll az Emberi Jogok Európai Egyezményében?
"Mindenkinek joga van a szabadságra és a személyi biztonságra. Szabadságától senkit sem lehet megfosztani, kivéve az alábbi esetekben és a törvényben meghatározott eljárás útján:
a) törvényes őrizetben tartás az illetékes bíróság által történt elítélést követően;
b) olyan személy törvényes letartóztatása vagy őrizetbe vétele, aki nem tesz eleget a bíróság törvényes rendelkezésének, illetőleg a törvény által megállapított kötelezettség teljesítésének biztosítása céljából történő letartóztatás vagy őrizetbe vétel;
c) törvényes letartóztatás vagy őrizetbe vétel abból a célból, hogy e bűncselekmény elkövetése alapos gyanúja miatt az illetékes hatóság elé állítsák vagy amikor ésszerű oknál fogva szükséges, hogy megakadályozzák bűncselekmény elkövetésében vagy annak elkövetése után a szökésben; [...]"
15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft