Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Medgyessy nem tart tömeges elvándorlástól

2004.04.21. 06:37
Nem tart a magyarok tömeges elvándorlásától Medgyessy Péter. Michel Barnier új francia külügyminiszter, korábbi bővítési biztos szerint is túlzottak a kelet-európai népvándorlásról szóló aggodalmak. Medgyessy ugyanakkor tart a jól képzett munkaerő elvándorlásától.
A jól képzett munkaerő elvándorlása jelenti a legnagyobb veszélyt Magyarország számára az az uniós csatlakozás után - jelentette ki Medgyessy Péter a francia közszolgálati tévé körkapcsolásos vitaműsorában. A magyar kormányfő ugyanakkor kizártnak tartotta, hogy a magyar munkavállalók tömegesen keressenek munkát az unió tagállamaiban.

Hazaszeretet, munkalehetőségek

"A magyarok kötődnek hazájukhoz" - jelentette ki Medgyessy. A nyugat-európai félelmeket a munkapiaci adatok is alaptalanná teszik, mivel Magyarországon a franciaországinak csak fele a munkanélküliek aránya - mondta.

Michel Barnier új francia külügyminiszter, az EU eddigi regionális biztosa is "eltúlzottnak és megalapozatlannak" tartja a mostani tagállamokban, köztük Franciaországban is érzékelhető félelmet az új tagállamok munkavállalóival szemben. Barnier nem tart keleti exodustól, az unió korábbi bővítéseikor sem indult meg nagyobb munkaerőáramlás a régi tagállamokba.

A parlament dönt az EU-alkotmányról

A tévévitában szóba került Tony Blair EU-alkotmányról szóló népszavazási kezdeményezése is. Medgyessy ennek kapcsán kijelentette, hogy Magyarországon várhatóan a parlament dönt majd "a rendkívül bonyolult uniós alkotmányról". Népszavazást általában könnyebben eldönthető kérdésekben szoktak kiírni - tette hozzá.

A vitában Medgyessy kiállt az iraki magyar szerepvállalás mellett. Mint mondta, a terrorizmus ellen indított háborúban Magyarország logisztikai feladatokat lát el, nem vesz részt harcoló alakulatokban.