Auguszta
-3 °C
2 °C

Magyarországtól benne lehet Isten az EU alkotmányában

2003.10.22. 14:10
"Aktívan" ugyan nem támogatja, de elfogadná a keresztény hagyományokra utaló kitételt az európai alkotmány preambulumában Magyarország - mondta el Juhász Endre a Handelsblattnak. Az uniós integrációért felelős miniszter az EU "széttöredezésétől" tart. Medgyessy a kisebbségi jogok rögzítéséért és a tagállamok állandó bizottsági képviseletéért küzd.
Magyarország ugyan "nem támogatja aktívan", hogy az EU alkotmányának preambulumában említést tegyenek a keresztény értékekről, kész elfogadni azt, ha az államok többsége támogatja - jelentette ki a német Handelsblatt gazdasági napilapnak adott nyilatkozatában Juhász Endre, az uniós integrációért felelős tárca nélküli miniszter.

Száttöredezéstől tartanak

Magyarország nem ért egyet azzal, hogy az EU-n belüli "csoportképződéshez", az úgynevezett strukturális együttműködéshez már a tagállamok egyharmadának jogot biztosít az európai alkotmány tervezete - mondta Juhász. Egy ilyen, bizonyos kérdésekben szorosabban együttműködő csoportnak a tagállamoknak legalább a felét kell tömörítenie, különben fennáll a széttöredezés veszélye.

Garanciának kell léteznie arra, hogy egy ilyen strukturális együttműködés az EU többségét képviseli - fejtette ki a tárca nélküli miniszter.

Medgyessy állandó képviseletért harcol

A napilap Medgyessy Pétert is megkérdezte az uniós csúcstalálkozón kialakult véleményéről. A magyar miniszterelnök védelmébe vette kormánya a kisebbségi jogok EU-alkotmányában történő rögzítésére vonatkozó tervét.

"Magyarország egyik alapvető célja a tagállamok egyenlő jogállásának a biztosítása" - mondta el a kormányfő a gazdasági napilapnak. Medgyessy fontosnak tartja, hogy minden tagállam hosszú távon is szavazati joggal rendelkező tagot delegálhasson az Európai Bizottságba.