Géza
-12 °C
-4 °C

Retropolitika, csalódás, királycsinálók

2004.06.01. 12:09
A brit napilap kedden megjelent Magyarország-mellékletében retropolitikával vádolja a Fideszt, és azt írja, Medgyessy végét is jelentheti, ha a szocialisták összeszedik magukat, mivel "a kormányfő politikai ösztönei és vezetői képességei sokaknak csalódást okoztak a pártban".
A magyar miniszterelnök azt fogja javasolni, hogy a következő uniós költségvetést félidőben, azaz 2010-ben felül lehessen vizsgálni, lehetővé téve a tagállamoknak a kiadások menet közbeni emelését vagy csökkentését - írta kedden megjelent Magyarország-mellékletében a Financial Times.

A brit üzleti napilap szerint Medgyessy Péter e javaslattól azt reméli, hogy a gazdaságuk lanyhaságával küszködő, nagy befizető országok, amelyek a következő EU-költségvetés nem hivatalosan máris megkezdődött vitájában egyelőre a kiadások befagyasztásával fenyegetőznek, nagyvonalúbbak lesznek, tudva azt, hogy később még mindig csökkenthetik a kiadásokat.

Harc a jussért

A Magyarországot a többi kelet-európai új EU-tagállammal együtt sújtó átmeneti korlátozások - amelyekről Kovács László külügyminiszter a lapnak azt mondta: minden ország egyenlő, de egyesek kevésbé egyenlők a többieknél - a Financial Times szerint arra intik Magyarországot, hogy folytatnia kell a harcot, ha meg akarja kapni jogos jussát. A lap szerint a magyar politikusok jórészt felismerték, hogy Brüsszelben senki nem fogja helyettük megoldani problémáikat. Szájer József fideszes politikus szerint "továbbra is teljesen tőlünk függ, hogy mi fog történni ... az ország átalakításának terhe változatlanul a mi vállunkon nyugszik".

Retropolitika

A Fidesz politikáját a Financial Times ugyanakkor olyan "retropolitikának" nevezi, amely nemcsak - a lap szerint sokak által az összeomlóban lévő, 1989-es MSZMP szlogenjéhez hasonlított - európai parlamenti választási jelszavakban nyilvánul meg. A párt, amelyet" demokrácia- és kapitalizmuspárti ellenzéki diákok hoztak létre", most már ellenez minden további privatizációt, nem akar magántőkét látni az egészségügyben és küzd az energiaárak liberalizálása ellen - írja a lap, amely szerint "az ifjú ellenzékiek mára populistákká lettek".

A Fideszt ez a politika nem tette népszerűtlenné; a párt vezeti a közvélemény-kutatásokat, ez azonban "csak még több fejfájást okoz a közgazdászoknak". Csaba László, a budapesti Közép-európai Egyetem professzora szerint könnyen megismétlődhet, ami az elmúlt hét-nyolc évben történt Németországban, ahol a populista áramlatok versengése gazdasági stagnáláshoz vezetett.

Hatalmi harcok dúlnak az MSZP-ben

A legutóbbi időkig Magyarországon a szocialista vezetésű kormány volt populizmusban a versenytárs, de Medgyessy Péter időközben elismerte hibáit, és Draskovics Tibor új pénzügyminiszterrel vállvetve irányt váltott - írta a Financial Times. A lapnak egy MSZP-s kormánytag azonban azt mondta: a párt súlyosan szétszabdalt, és hatalmi harcok dúlnak soraiban a vezetői posztért.

A Financial Times idézete szerint Medgyessy korszerűbb és mentalitásában fiatalabb szocialista pártot szeretne. Ha azonban a párt összeszedi magát, az "Medgyessy Péter végét is jelentheti, (a kormányfő) politikai ösztönei és vezetői képességei sokaknak csalódást okoztak a pártban". A lap szerint azonban kérdés, hogy kit lehetne a helyére ültetni.

Szabados Krisztián, a Political Capital elemző csoport szakértője a helyzetet úgy jellemezte, hogy a szocialisták között "túl sokan gondolják magukról, hogy jó miniszterelnökök lennének ... túl sok a lehetséges király, viszont nincs királycsináló".