Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Senki sem utazik a külképviseletekre

2004.05.23. 20:43
Megállapodtak egymással a pártok vasárnap este a külképviseleti szavazásokról. A leadott szavazatok az Országos Választási Bizottsághoz kerülnek, ahol a pártok jelenlétében számolják meg. A Fidesz nem támogatja a javaslatot, de megígérte, hogy nem is akadályozza meg a törvénymódosítás elfogadását.
Megállapodott a négy parlamenti párt az európai parlamenti (EP) választási törvény módosításáról, a javaslatot a kormány hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek, amely még aznap szavaz az előterjesztésről, mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője vasárnap a négypárti megbeszélés után újságíróknak Budapesten.

A Fidesz nem akadályoz

A megoldás lényege, hogy a külképviseleteken leadott szavazatokat az ott dolgozók eljuttatják az Országos Választási Bizottsághoz, ahol a pártok jelenlétében számolják majd meg, mondta a politikus.

Hozzátette: az MSZP, az MDF és az SZDSZ támogatja a javaslatot, míg a Fidesz megígérte, hogy nem fogja megakadályozni a törvénymódosítás elfogadását.

Csütörtökön vonták vissza

Hétfőn kiderült, hogy a több száz szavazatszámláló kiutaztatása és napidíja együtt 300 millió forintba kerül. Az SZDSZ volt az egyetlen párt, amelyik nem is delegált senkit a küldöttségekbe, inkább az elektronikus úton történő szavazást támogatta. Az MSZP és a Fidesz viszont 72-72 delegáltat, az MDF 65-öt küldhet külföldre. Csütörtökön ugyanakkor a legnagyobb kormánypárt és a legkisebb ellenzéki párt is visszavonta a helyekre jelölt delegáltjait.

Tanulópénzt fizettek

"Az országnak nem kell megfizetni a tanulópénzt a pártok kölcsönös bizalmatlansága miatt, megtaláltuk azt a megoldást, amit némi bölcsességgel és egyetértéssel már az elején is megtalálhatunk volna" - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. A politikus közölte, a külképviseleti bizottságokban az a két külképviseleti dolgozó vesz részt, aki a korábbi megállapodás szerint technikai segítőként kapcsolódott volna be a választási eljárásba.

A kormánypártok rúgták fel

Az biztos, hogy holnap a törvénymódosításra sor fog kerülni, ezt a Fidesz nem akadályozza meg, hanem biztosítani fogja a parlamentben a feltételeket", közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Mint mondta, arról még nem tud nyilatkozni, hogy ez hogy fog történni. Kijelentette: a 2003. december 1-jén született négypárti megállapodás "felrúgása eredményezte ezt a helyzetet". Mint mondta, a külképviseleti szavazás azzal, hogy a pártok nem vesznek részt a választási bizottságokban, lehetetlenné vált.

"Mi leszögeztük már két nappal ezelőtt, hogy a kormánypártok felelősségét látjuk ebben, hiszen ők rúgták fel a vonatkozó négypárti megállapodást" - jelentette ki.

Nem kell keresni, ki hibázott

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az egyeztetést követően kijelentette: miután a megismert törvénymódosító javaslat tartalmilag megegyezik az MDF csütörtökön benyújtott javaslatával, ezért a házszabálytól való eltérést és a törvény elfogadását is támogatni fogják. "A frakciók nem nagyon tehetnek mást, mint vagy ezt a módosító javaslatot szavazzák meg, vagy ennek híján meg fogják szavazni azt a listát, amelynek alapján (...) meglehetősen drágán ki fognak utazni a külképviseletekre a megfigyelők" - mondta.

Úgy vélte, nem kell felelősöket keresni, nem kell keresni, hogy "kinek a hibája, hogy ide jutottunk".