Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Európa értetlenül áll Medgyessy javaslata előtt

Az Európai Parlament főbb politikai csoportjainak képviselői - politikai beállítottságuktól függően - enyhe meglepődéssel, türelmes elnézéssel vagy teljes felháborodással reagáltak Medgyessy Péter miniszterelnök azon javaslatára, hogy a magyar képviselők egyetlen listán induljanak az európai parlamenti választásokon. Fő problémájuk, hogy az egységes lista lehetetlenné tenné a választást, ami éppenséggel a demokrácia lényege.
A várakozásoknak megfelelően a leghatározottabb reakció a jobboldali Európai Néppárt (EPP) részéről érkezett. Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke és Magyarországgal hosszú ideje foglalkozó honatya "példa nélkül állónak" és "kivitelezhetetlennek" nevezte Medgyessy javaslatát, ami szerinte nem több, mint választási fogás. "Ha az állampolgárok nem választhatnak, az nem demokratikus" - sommázott a német nemzetiségű eurohonatya.

A szocialista PES - ennek tagja az MSZP is - eredetileg elzárkózott a reakciótól: Enrique Baron Crespo frakcióvezető titkársága egy alelnökre próbálta hárítani a kommentálás felelősségét. Az alelnök viszont "Amerikában van", úgyhogy végül egy Jan Marius Wiersma nevű képviselőt toltak ki. Ő játékos mosollyal az arcán azt mondta, hogy a miniszterelnök javaslata "nagyon szokatlan, hiszen az Európai Parlamentben az a szokás, hogy politikai csoportokba tömörülünk. Ha a magyarokat egy listán választják meg, ők majd külön csoportot alkotnak? Az elég furcsa lenne."

Wiersma szerint a választás arra alkalom, hogy a polgárok különböző politikai lehetőségek közül válasszanak. Ha egy egységes nemzeti lista van, akkor a kampány bizonyára csak nemzeti kérdésekről fog szólni, holott ez egy európai választás. "[A kampány] nem szólhat csak arról, hogy Magyarország mennyi pénzt fog kapni [az Európai Uniótól] - mondta Wiersma, aki egyébként holland. Wiersma nem volt benne biztos, hogy Medgyessy javaslata jogilag kivitelezhető-e, csak annyit mondott, hogy az egyes államok úgy rendezik meg az EP-választást, ahogy akarják, "legalábbis amíg az demokratikus".

A harmadik legnagyobb frakció, a liberális ELDR részéről a frakcióvezető, Graham Watson nyilatkozott. Watson elmagyarázta, hogy az államok képviseletére az uniós törvényhozás-döntéshozatal felsőháza, a Tanács való, míg az Európai Parlamentben a különböző politikai csoportok (szocialisták, konzervatívok stb.) képviseltetik magukat. "Noha a nemzeti egység gondolata helyes, a politikai verseny gondolata is az" - szögezte le az angol képviselő, hozzátéve, hogy az ELDR vezetése elvárja, hogy a Magyarországról bekerült liberális képviselők nemzetiségüktől függetlenül a liberális frakcióval szavazzanak majd a Parlament elé kerülő egyes politikai kérdésekben.

"Érdekes, bár szokatlan" kezdeményezésnek nevezte a javaslatot Pat Coxnak, az EP elnökének a szóvivője. David Harley megjegyezte: biztosan nem szükséges emlékeztetni a magyar politikai erőket az EP-nek arra a sajátosságára, hogy a képviselőtestület tagjai nem országok, hanem politikai hovatartozás szerint alkotnak csoportokat.

Mindamellett az EP szigorúan magyar belügynek tekinti a javaslatot, amelyről az érintetteknek kell dönteniük. Ennek megfelelően érdeklődéssel várja a politikai pártok reagálását, a döntést és a további fejleményeket, de egyelőre nem kíván érdemben állást foglalni a kezdeményezésről - tette hozzá a szóvivő.