Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem érdekli a Fideszt Medgyessy ET-beszéde

2003.10.02. 12:19
"Hallatlan udvariatlanságnak" tartja Eörsi Mátyás, hogy a magyar ellenzék nem vesz részt Medgyessy Péter európai tanácsi beszédén. A liberális frakcióvezető szerint az ET így betekintést nyerhet a magyar belpolitikai csatározásokba. Surján szerint távolmaradásuk oka nem politikai. A fideszes képviselő beszédhallgatás helyett "hatszázmillió eurós plusztámogatást harcolt ki a csatlakozó országoknak."
Példa nélkül álló eset, hogy a Fidesz képviselői bojkottálják Medgyessy Péter az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése előtt csütörtök délben elhangzó felszólalását - nyilatkozta Eörsi Mátyás, az Európa Tanács liberális frakciójának vezetője az MTI-nek. A képviselő szerint "még a polgárháború sújtotta országok" ellenzéki pártjai is részt szoktak venni miniszterelnökük parlamenti felszólalásán.

Udvariatlan gesztus

Eörsi szerint ez "nemcsak hallatlanul udvariatlan gesztus Medgyessy Péterrel, hanem az Európa Tanáccsal szemben is, amely ezzel betekintést nyerhet a magyarországi belső csatározásokba".

Praktikus okok

"Az igazi kérdés nem az, hogy a Fidesz miért nem lesz jelen a miniszterelnök beszédén, hanem az, hogy Medgyessy miért az utolsó ülésnapon szólal fel" - nyilatkozta az Indexnek Brüsszelből Surján László, a Fidesz EP-frakciójának tagja. Mint mondta, az utolsó ülésnapon kevés, a téma iránt érdeklődő képviselő szokott részt venni.

Az időzítés "diplomácia malőr", mely ellen a strassbourgi delegáció több tagja is tiltakozott - mondta el Surján.

Magyar siker a költségvetési bizottságban

A fideszes képviselő szerint egyébként a távolmaradásuknak nem politikai, sokkal inkább praktikus okai vannak. Mint mondta, ő például az EP költségvetési bizottságának ülésén vett részt, ahol javaslata, miszerint 600 millió euróval növeljék a tíz csatlakozó állam költségvetési támogatását, elnyerte az EP összes frakciójának támogatását.

"Ez nagyságrendekkel fontosabb, mint egy politikai beszéd meghallgatása" - nyilatkozta az Indexnek. Surján egyébként helyesli, hogy Eörsi, a liberális frakció vezetőjeként részt vesz a kormányfő beszédén. Eörsinek "ott a helye" - mondta. Azt azonban helyteleníti, hogy magyar képviselők külföldön tegyenek fel kérdéseket a magyar miniszterelnöknek. Kérdései, mint mondta, "elsősorban belpolitikai jellegűek, melyeket a magyar parlamentben kell feltenni".

Eörsi kérdést kíván intézni a kormányfőhöz, felszólalása elején tervei szerint "a Fidesz nevében is" elnézést kér az Európai Parlamenttől.

Medgyessy: a romák felemelkedése nélkül nincs modern Magyarország
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Európai Központjának felállítását javasolta Medgyessy Péter miniszterelnök az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén csütörtökön elhangzott beszédében. A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy rendkívül fontosnak tartja az Európa Tanács kisebbségvédelmi munkáját, és ezért ajánlja fel a magyar kormány segítségét ahhoz, hogy a testület égisze alatt, budapesti székhellyel jöjjön létre a Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Európai Központja. Fontos, hogy a központ a hagyományos nemzeti kisebbségek jogainak tudományos kutatásán túl az új, bevándorló kisebbség gondjaival is foglalkozzon - tette hozzá a kormányfő. Magyarország - hangsúlyozta beszédében Medgyessy Péter - kisebbségeit tekintve is tipikusan európai. Tízmillió magyar él Magyarországon és hárommillió a szomszédos országokban - emlékeztetett a kormányfő, rámutatva, hogy a Magyar Köztársaság felelősséggel tartozik ezekért a kisebbségekért.

A továbbiakban a kormányfő utalt arra, hogy ezen alapelvek szellemében került sor a kedvezménytörvény módosítására. A módosítással a kormány célja az volt, hogy a törvény összhangba kerüljön az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének 1335. számú határozatával, a velencei bizottság, az EBESZ kisebbségi főbiztosa és az Európai Bizottság ajánlásaival.

Medgyessy Péter ennek kapcsán utalt ugyanakkor arra, hogy a romák társadalmi integrációja Magyarországon nem csupán kisebbségvédelmi kérdés. Szavai szerint a roma közösség felemelkedése és felzárkózása nélkül nincs modern, európai Magyarország. A romák felzárkóztatása azonban nem csupán magyarországi feladat, az összeurópai, sőt nemzetközi szerepvállalást is igényel. Ennek kapcsán Medgyessy Péter megerősítette, hogy támogatja az Európai Roma Fórum felállításának szándékát.