Klaudia
-4 °C
2 °C

Medgyessy már keresi a magyar jelöltet az Európai Bizottságba

2003.12.02. 10:56
A kormányfő tegnapi brüsszeli tárgyalásai után elmondta: lát esélyt arra, hogy még idén megállapodás szülessen az Európai Unió alkotmányáról, és a kormány a csatlakozásig hátralevő időszakban fontos döntésekkel is készül arra, hogy erősítse Magyarország pozícióit az uniós alkotmányozás, a pénzügyi keretek és az unió növekedési tervei terén és hazánk uniós tisztviselői révén - írja a Népszabadság.
Medgyessy Péter Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével, és Michael Barnier regionális politikáért felelős biztossal tárgyalt az unió brüsszeli székházában.

A lényeg: átment a kisebbségekről szóló passzus

A Népszabadság beszámolója szerint a miniszterelnök bízik benne, hogy még idén létrejöhet az EU-alkotmánnyal kapcoslatos alku. Bekerülhet a dokumentumba a kisebbségi jogok védelme, nem teljesen úgy, ahogy Magyarország szerette volna, de a lényeg, hogy ez utat nyit a nemzetiségek európai védelméhez. Medgyessy szerint sikeres lesz az egy ország-egy biztos javaslat is, azaz hazánk is teljes jogú tagot delegálhat majd az Európai Bizottságba. A szavazatok elosztásában megérti a szemben álló lengyel és német álláspontot egyaránt, és szeretné a kompromisszumot elősegíteni.

Budapest nem ellenzi, hogy a gyorsabb és szorosabb integráció felé törekvő tagállamok úgynevezett megerősített együttműködésre lépjenek, de a miniszterelnök szeretné, ha ez a lehetőség nyitva állna hazánk számára is, sőt, politikai és anyagi segítséget is vár ehhez a nagyobb tagállamoktól.

Uniós pénz ne vesszen kárba

A Népszabadság beszámolója szerint Magyarország 2007-től évi 3-3,5 milliárd eurós uniós fejlesztési forrásra számíthat. A kormányfős szerint az ehhez szükséges társfinanszírozási önerő és a szükséges pályázati színvonal meglesz, a nemzeti költségvetés úgy készül, hogy "egyetlen euró se vesszen kárba". Fontosnak tartja azt is, hogy hazánk összekötő kapocs legyen az EU Moszkva, Kína és India felé irányuló kereskedelmében.

AZ EU infrastrukturális fejlesztési terveibe illeszkednek a hazaiak is. A napilap beszámolója szerint Prodi nyitott volt arra a javaslatra, hogy a Trieszt-Kijev közötti úgynevezett ötös közlekedési folyosót esetleg egészen Moszkváig meghosszabítsák, ami felértékelné hazánk földrajzi helyzetét, és a többi magyar terv (M0, M3, M7, M43) is megfelel az uniós céloknak.

Ki lehet a magyar EU-biztos?

A vezető uniós tisztségviselői helyek betöltésével kapcsolatban a miniszterelnök álláspontja az, hogy nem bizonyos szakterületek megszerzése a cél, hanem az, hogy hazánk a legfelkészültebb, leghasznosabb személyeket juttassa pozícióba - írja a Népszabadság. Az Európai Bizottságba egy főt kell javasolnunk január közepéig, és a miniszterelnök szeretne olyan embert találni, aki nem csak a Prodi-bizottság mandátumának lejártáig, azaz jövő őszig, hanem az után is az unió "kormányának" tagja lehet.

A napilap szerint hazánk európai bizottságbeli posztjára ketten is megfelelnek az elvárt nyelvismeret, uniós tekintély, szakismeret és gyakorlat terén: Juhász Endre integrációs miniszter és Balázs Péter jelenlegi magyar EU-nagykövet. Juhász főleg a közösségi, míg Balázs a tagállami tisztviselők körében népszerűbb, de a Népszabadság szerint egyformák az esélyeik, és Brüsszel nagyra értékeli, hogy nem rivalizálnak egymással. A napilap ugyanebbe a kategóriába sorolja Martonyi Jánost is, de nem valószínű, hogy a kormányfő az előző kabinet külügyminiszterét jelölné.

Nőké lenne az elsőbbség

A férfi jelöltekkel szemben az uniós elvárások szerint elsőbbséget élvezne egy negyven év körüli, szakismerettel és politikusi gyakorlattal bíró nő, ám egyelőre nem hallani ilyen személyről.