Gerzson
-3 °C
3 °C

Magyar rohamra számítanak az osztrák boltok

2004.04.21. 10:14
Bevásárlóinvázióra számítanak az uniós csatlakozás előtt az osztrák boltosok. Május elsejével megszűnik az osztrák áfa visszatérítésének eddigi egyszerű gyakorlata, így várhatóan még sokan a csatlakozás előtt bevásárolnak. Az áfa-visszatérítésre ugyan a csatlakozás után is marad lehetőség, az ügyintézés azonban bonyolódik.
Magyar rohamra készülnek az osztrák boltosok - írja a Népszabadság. Az EU-csatlakozás után nem lehet visszaigényelni a határon a Mehrwertsteuert, mivel Magyarország is a közös európai belső piac tagja lesz.

Az áfa-visszatérítéssel folalkozó piacvezető cég adatai szerint az elmúlt hónapokban 20-25 százalékkal növekedett a magyaroknak visszatérített adóösszeg, az igazi roham azonban a csatlakozás előtti napokban várható.

Vásárlási láz

Az áfa-visszatérítések mértéke évről évre emelkedik, 2003-ban 17 százalék volt a növekedés. Az idei év forgalmi adatai alapján idén már 50 százalékos emelkedésről lehet beszélni - írja a Népszabadság. A magyar vásárlók az év első három hónapjában 7,9 millió eurót költöttek el Ausztriában, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elköltött 5,3 millió euróval.

Van még esély

Az áfa visszatérítésére egyébként az uniós csatlakozás után is lesz lehetőség, igaz, ez az eddiginél bonyolultabb folyamat. Két lehetőség adott: amennyiben az üzletnek szerződése van valamelyik faktorcéggel - leggyakrabban a TAX FREE emblémát használó svéd Global Refund társasággal -, a vásárló még az üzletben kitölt egy űrlapot, melynek fejében a határon visszakapja az áfát.

A másik lehetőség - amely Ausztriában csak kisebb kereskedelmi egységeknél gyakorlat -, amikor az üzletnek nincs szerződése faktorcéggel. Ez esetben az üzletben ráírják a számlára a vevő nevét és útlevélszámát, majd azt lepecsételik. A vásárló ezután kitölt egy U34 típusú nyomtatványt, amit az osztrák határon lepecsételtet. A legközelebbi vásárláskor a nyomtatvány ellenében a bolt visszatéríti az áfát. Néhány bolt megelőlegezi a bizalmat, és a nyomtatvány visszaküldése ellenében már eleve nem fizetteti meg az áfát - írja a Népszabadság.