Hermina
15 °C
27 °C

Brüsszel véget vetne a Microsoft monopóliumának

2003.10.30. 16:07
Az Európai Bizottság új frontot nyitott a Microsoft monopóliuma elleni háborúban, mert a vállalat szoftverlicensz-szerződései sértik az európai versenyszabályokat - írja a Financial Times.
A brüsszeli testület 20 hardvergyártó vállalatot keresett meg levélben, hogy megvizsgálhassa azoknak a Microsofttal kötött szerződéseit. A Bizottság azzal a gyanúval él, hogy a megállapodások, amelyeket az amerikai szoftveróriás kötött olyan cégekkel, mint az IBM, a Toshiba vagy a Hitachi, egyenlőtlen versenyfeltételeket biztosítanak, mivel megakadályozzák a hardvergyártókat a saját szoftverszabadalmaik alkalmazásában.

A Financial Timesnak nyilatkozó bizottsági forrás elismerte, hogy információt kértek a gyártóktól a szerződésekről. A testület a cégek kérése nyomán szánta el magát a lépésre, de egyelőre nem alakította ki álláspontját az ügyben. A gazdasági napilapnak tett nyilatkozat szerint még csak az információgyűjtésnél tartanak, amellyel igazolni szeretnék a jogtalan korlátozásra vonatkozó sejtéseket.

A Microsoft a Financial Times megkeresésére nem kommentálta az ügyet, de arra hivatkozott, hogy a licensszerződéseit már alapos vizsgálatnak vetették alá az Egyesült Államokban lezajlott trösztellenes perek során.

A bizottságot a licensszerződések miatt informális csatornákon keresték meg a Microsoft riválisai. A testület szeretné megakadályozni, hogy a gyártók saját szabadalmainak felhasználásat tiltó, egyenlőtlen feltételeket biztosító szerződésekkel a cég tovább növelje előnyét a piacon. A jelenlegi gyakorlattal a cég ugyanis egy sor lehetséges konkurensét zárja ki a versenyből.

Jelenleg az Európai Bizottság egy másik trösztellenes pert is folytat a cég ellen a szerverpiacon meglévő, jogouslatlannak tartott előnye és a Windows Media Playernek az operációs rendszerrel együtt való árusítása miatt. Az ügyben novemberben tartják az első meghallgatást. A testület szeretné elérni, hogy az ítélet kötelezze a Microsoftot arra, hogy tegye nyilvánossá a szerverszoftverek forráskódját, válassza le a Media Playert az operációs rendszerről és fizessen bírságot. Az ügyben jövő év elejére várják az ítéletet.