Auguszta
-4 °C
2 °C

Vétóval fenyegetőzik a lengyel kormányfő

2003.12.08. 15:27
Burkoltan vétóval fenyegette meg az EU kormányközi konferenciáját Leszek Miller. A helikopterbalesete után lábadozó lengyel kormányfő a "kudarc" árán is vállalná a "konfrontációt" országa felülreprezentáltsága érdekében.
"Konfrontáció" alakulhat ki az év végi kormányközi csúcstalálkozón Brüsszelben - nyilatkozta a lengyel rádiónak Leszek Miller. A csütörtöki helikopterbalesete után kórházban lábadozó lengyel kormányfő szerint baljós Berlusconi és Schröder vasárnapi nyilatkozata, melyben az uniós alkotmány változatlan formában történő elfogadását sürgették.

A nizzai szerződésben garantált, az arányosnál nagyobb uniós képviselethez ragaszkodó kormányfő szerint a konfrontáció akár a kormányközi csúcs "kudarcát" is hozhatja, azaz burkoltan az alkotmánytervezett megvétózásával fenyegetőzött.

Miller szerint egyébként van esély a megegyezésre. Koncepciója szerint az EU Tanácsában néhány évre elhalasztanák a szavazatsúlyozással kapcsolatos szabályozást, és előbb a nizzai szerződésben foglalt rendszer szerint szavaznának. Később, évek múltán, felülvizsgálhatnák a gyakorlatot.

Miller egyébként egészségi állapota ellenére - a kormányfő csigolyarepedést szenvedett helikoptere lezuhanása után - mindenképpen ott szeretne lenni a sorsdöntő kormányközi csúcstalálkozón - mondta el a lengyel rádiónak.