Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Háromszázmillió mobilos az Unióban

2003.11.10. 11:33
Meglepően gyorsan nőtt a mobiltelefon-felhasználók száma az EU-ban a júliussal végződött tizenkét hónapban. Az Európai Bizottság által nemsokára nyilvánosságra hozandó jelentés szerint ugyancsak gyorsan fejlődtek a széles sávú és a digitális televíziós szolgáltatások is, írta a Financial Times hétfőn.
A jelentés szerint az elektronikus távközlés piaca 4-4,7 százalékkal bővülhet idén egész évben - messze meghaladva a gazdasági növekedés akadozó ütemét -, és a teljes piac értéke elérheti a 251 milliárd eurót.

A júliussal végződött tizenkét hónapban a mobiltelefon-felhasználók száma 6,8 százalékkal 305,4 millióra nőtt, és a felhasználók aránya 90 százalékhoz közelít a lakosság számához viszonyítva. Az első Luxemburg, ahol száz lakosra 115 mobiltelefon jut.

Szilárd monopóliumok

A sereghajtók Franciaország, Belgium és Hollandia, ahol a felhasználók aránya 66 százalékos, 73 százalékos, illetve 74 százalékos.

A jelentés szerint arra is fel kell figyelni, hogy a verseny erősítésére irányuló EU-törekvések eddig nem jártak sok sikerrel, a volt állami monopoltársaságoknak nagyrészt sikerült megőrizniük piaci pozícióikat ebben az évben, és ez vonatkozik az új területekre is: Németországban például a Deutsche Telekomé a széles sávú vonalak 93 százaléka.

Itthon a kártyás a divat

A Hírközlési Felügyelet adatai szerint az idei év első negyedévében 7,079 millió mobilelőfizető volt Magyarországon. A kártyás telefonok jóval népszerűbbek az előfizetésnél, az első három hónapban 5,57 millió - az összes 78,6 százaléka - volt a pre-paid előfizetések száma. Tovább csökkent az előfizetések aránya, az aktív SIM kártyák között 1,5 milliót használtak utólagos fizetési feltételekkel, ez az összes előfizetés 21,4 százaléka.