Mátyás
-6 °C
1 °C

Medgyessy EU-nyilatkozattal vonná egységbe a pártokat

2004.03.26. 19:31
Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Brüsszelben bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés fogadjon el politikai nyilatkozatot Magyarország EU-csatlakozása alkalmából. A nyilatkozat, amelyhez hasonlót legutóbb a NATO-csatlakozás alkalmából fogadott el a parlament, kétharmados többséget igényelne, vagyis a kormánypártok és az ellenzék összefogását tenné szükségessé - mondta a kormányfő az EU-tagállamok és a csatlakozó országok csúcsértekezlete után.
"Az Európai Tanács mostani ülése is azt mutatta, hogy ma az összefogás, az együttműködés elmélyítése a legfontosabb fogalmak közé tartozik Európában. Ezeknek kell meghatározniuk a magyar tagságból adódó tennivalókat is. Az összefogás nem önmagáért való cél, hanem a nemzeti érdekérvényesítés leghatékonyabb eszköze" - jelentette ki a miniszterelnök.

Négypárti egyeztetés

A miniszterelnök közölte, hogy szándékáról tájékoztatta a kormánypártokat, és kérte, hogy a jövő hétre hívjanak össze négypárti egyeztetést, amelyen mindenki megteheti észrevételeit a nyilatkozattal kapcsolatban. "Nagyon fontos, hogy a kormány és a parlament a következő időszakban teljes energiájával segítse a magyar gazdaság fejlődését. E területen szaporodnak a kedvező jelek, s ezt a befektetők magatartása is visszaigazolja" - mondta Medgyessy Péter.

"Bűnt követ el az, aki akár szakmai hozzáértés hiánya, akár politikai indítékok miatt rombolja az erősödő bizalmat. Ezzel nem a kormánynak, hanem az ország egészének árt" - jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy az általa kezdeményezett nyilatkozat gátat szabhat azoknak a törekvéseknek, amelyek a rombolást helyezik előtérbe.

Szó szerint

Az alábbiakban idézünk a miniszterelnök az MTI-nek eljutatott eljutatott közleményéből, mely a "Magyar Köztársaság Országgyűlésének politikai nyilatkozata Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából" címet viseli, s mely egyelőre csak szövegtervezet:

"Hazánk, a Magyar Köztársaság történetének új fejezetéhez érkezett. Az ezer esztendeje, Szent István királyunk által alapított európai magyar állam most újra megerősíti szövetségét az európai közösséggel, amelynek életéből az elmúlt félévszázad során kirekesztette a történelem." 2004 májusában egyesül a kettészakított Európa. Új távlatok nyílnak a világ egyik legnagyobb értékközössége, az Európai Unió és új távlatok nyílnak a magyar nemzet előtt is."

"A sikeres, modern, európai Magyarország megteremtéséhez még sokat kell tennünk. Sokat és együtt. A csatlakozás évének Országgyűlése politikai nyilatkozatban hitet tesz amellett, hogy tagjainak világnézetétől, politikai érdekétől függetlenül minden olyan kérdésben összefogásra, egységre törekszik, amely a modern, európai Magyarország megteremtését szolgálja."

"A modern, európai Magyarország megteremtéséhez elengedhetetlen a bekapcsolódásunk Európa áruinak, tőkéjének, szolgáltatásainak és munkaerejének szabad áramlásába. Ezért Magyarországnak és a magyar polgároknak - a többi európait megillető jogok és esélyek egyenlősége mellett - fejlett úthálózatra van szüksége."

"A modern, európai Magyarország megteremtéséhez egészséges emberek kellenek. A Magyar Köztársaság Országgyűlése ezért közös erővel támogat minden olyan kezdeményezést, amely nemcsak a gyógyítást, hanem a megelőzést is szolgálja".

"Egy korszerű, haladó európai országban nemcsak új munkahelyeket kell teremteni, de meg kell őrizni meglévőket is. A Magyar Köztársaság Országgyűlése ezért most kinyilvánítja azt a közös elhatározását, hogy a jövőben különös figyelmet fordít minden olyan javaslatra, kezdeményezésre, amely a magyar munkahelyek biztonságát, számának növelését és a magyar emberek versenyképes szaktudását biztosító felnőttoktatás fejlesztését segíti elő."

"A modern, európai Magyarország megteremtéséhez saját erőnkön túl minél több európai támogatásra és az ország rendelkezésére álló uniós források minél hatékonyabb felhasználására van szükség." "A Magyar Köztársaság Országgyűlése, megnövekedett felelőssége tudatában, a modern és sikeres Magyarország megteremtése, a köztársaság valamennyi polgára érdekeinek hatékony és sikeres európai képviselete érdekében elhatározza, hogy ezen közös célok megvalósításáért összefogva, egységben lép fel a hazai és a nemzetközi fórumokon egyaránt."

Az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz támogatja a kezdeményezést

Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke pénteken Brüsszelben közölte, hogy a szocialisták támogatják Medgyessy Péter miniszterelnöknek az EU-csatlakozás alkalmából elfogadandó országgyűlési nyilatkozatra vonatkozó kezdeményezését. A miniszter a kormányfővel együtt vett részt az EU-tagállamok és a csatlakozó országok másfél napos brüsszeli csúcsértekezletén, amelynek befejezése után Medgyessy Péter bejelentette javaslatát.

"Az SZDSZ szerint támogatható a miniszterelnök azon kezdeményezése, hogy Magyarország uniós csatlakozása alkalmából politikai nyilatkozatot fogadjon el a parlament "- közölte Kuncze Gábor pártelnök. "Az uniós csatlakozás olyan mértékben határozza meg az ország jövőjét, hogy az méltó lehet arra: az Országgyűlés nyilatkozatot fogadjon el" - mondta az SZDSZ elnöke.

"A Fidesz támogatja, hogy Magyarország uniós csatlakozása alkalmából az Országgyűlés politikai nyilatkozatot fogadjon el, de a végleges szöveg kialakításához módosító javaslatot nyújt majd be - közölte Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. "Elengedhetetlen, hogy egy ilyen ünnepélyes határozat az alkalomhoz illően emelkedett, méltóságteljes és tartalmilag átgondolt legyen" - mondta Révész Máriusz, hozzátéve: a Fidesz a parlamenti vitában ennek érdekében megteszi módosító javaslatot.

"Az MDF-frakció azt követően alakítja ki álláspontját az európai uniós csatlakozás alkalmából elfogadandó, a kormányfő által kezdeményezett parlamenti nyilatkozatról, hogy megismerte annak tartalmát" - közölte Herényi Károly pénteken. A demokrata fórum országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője szerint szerencsésebb lett volna, ha a négypárti egyeztetés megelőzi Medgyessy Péter bejelentését, és "nem a miniszterelnök és a parlament közötti levelező tagozat működik".

Az MSZP sürgős tárgyalást kér

Az MSZP sürgős tárgyalást kér a parlamenttől az európai uniós nyilatkozat ügyében - közölte a szocialisták frakcióvezetője. Az MSZP hétfőn kezdeményezni fogja, hogy a Medgyessy Péter által, az EU-csatlakozás alkalmából kezdeményezett országgyűlési nyilatkozatot sürgős tárgyalásban vitassa meg a Ház - mondta Lendvai Ildikó.

"Szeretnénk ha az Országgyűlés többi pártja is támogatná a kezdeményezést, és erre látunk is esélyt, hiszen egy hasonlót már elfogadott a parlament a NATO-csatlakozás kapcsán. (...) Akkor egy katonai tömbhöz csatlakoztunk, most egy politikai, gazdasági, sőt értékközösség tagjai leszünk" - közölte. Az "új négy igennel" a modern európai és szolidáris Magyarországot támogatnák a képviselők - jelentette ki az MSZP frakcióvezetője.