Ágnes
-1 °C
2 °C

'A kormány megakadályozza a populizmus visszatérését'

2004.04.12. 13:07
Medgyessy Péter ellenzi a többsebességes Európát címmel közölt interjút a magyar kormányfővel húsvéti számában a párizsi Le Figaro. A napilapnak a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarországon nem várható meciari fordulat.
A magyar miniszterelnök óvatos optimizmussal értékelte az EU-alkotmány kérdésében a legutóbbi brüsszeli csúcsértekezleten történt kis előrelépést, de véleménye szerint áttörésről egyelőre nincs szó. Feltétlenül szükséges, mondta a kormányfő, hogy legalább 2014-ig érvényben maradjon az "egy ország, egy biztos" rendszere, csak ezután lehet áttérni a rotációs elvű gyakorlatra.

Támogatásáról biztosította azt a megoldást, hogy az Európai Unió Miniszteri Tanácsának döntéshozatali mechanizmusában a kettős többség elve érvényesüljön. Medgyessy szerint a tagállamok 55 százalékos szavazatarányához és az EU összlakosságának 55 százalékos többségéhez kötött elfogadási szint az eddigi legjobb javaslat, amiről azonban még folytatni kell a vitát. Elégedetten nyugtázta, hogy az uniós alkotmánytervezet tartalmazza a kisebbségi jogokat, ami Magyarország számára igen fontos, hiszen 3,5 millió magyar él az ország határain kívül.

Az új EU-tagok munkavállalóit érintő korlátozásokról hangsúlyozta, hogy ugyanolyan elbánásra tartunk igényt, mint a többi EU-tagállam. Magyarországnak érdeke, hogy megtartsa komoly ráfordítással kiképzett, magasan kvalifikált munkaerő-állományát, de ha a régi tagállamok ragaszkodnak a munkaerő szabad áramlásának korlátozásához, Magyarország a kölcsönösség alapján hasonló intézkedéseket fog alkalmazni.

Kitüntetőnek értékelte, hogy Jacques Chirac francia elnök februári budapesti látogatásán felhívta Magyarországot, csatlakozzék az unió egyes területein a többiek előtt járó "élcsapathoz", de hangsúlyozta, hogy valójában nem tartja szerencsésnek a többsebességes Európát. "Az egész uniónak kell képesnek lennie választ adni a világ kihívásaira" - jelentette ki.

Az unió védelmi politikájáról Medgyessy leszögezte, Magyarország nem érzi az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti választás kényszerét, és úgy akar a NATO tagja lenni, hogy ezzel párhuzamosan teljes mértékben integrálódik az unióba. "Az EU biztonságának garanciája a NATO, de meggyőződésem, hogy az uniónak saját kül- és biztonságpolitikával kell rendelkeznie" - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, hogy az unión belül nincs szükség a NATO-struktúrák megkettőzésére.

A NATO iraki szerepvállalásáról kifejtette, hogy az észak-atlanti szervezetnek nem kell közbelépnie Irakban, de átruházhat bizonyos hatásköröket a világszervezetre, és annak kérésére vállalhat feladatokat a közel-keleti országban.

Stéphane Kovacs, a francia konzervatív lap közép-európai szakértője a szlovákiai elnökválasztással kapcsolatban a populizmus kelet-európai visszatérésének esélyeit firtatta, megemlítve, hogy a magyar lakosságnak csak 29 százaléka számít helyzete javulására az uniós csatlakozás után. Válaszában Medgyessy Péter leszögezte, kormánya feladatának tekinti a magyar populizmus visszatérésének megakadályozását. Egyúttal megjegyezte, hogy a hazai populizmus erősen különbözik a szlovákiaitól.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft