Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Senki sem hallott Medgyessy jelöléséről

2006.07.25. 09:19
Medgyessy Péter sem hallott arról, hogy a neve felmerült volna az Európai Unió új külügyi főmegbízottjaként. A magyar exkormányfő nem beszél angolul, enélkül nincs is sok esélye a jelenlegi megbízott, Javier Solana hitbizományának számító posztra.

Nem hallott arról Medgyessy Péter, hogy leváltanák Javier Solanát, az EU külügyi főmegbízottját, így azokat az értesüléseket sem kívánta kommentálni, miszerint ő a poszt egyik várományosa, írja a Magyar Hírlap. A jelenleg utazó nagykövetként megbízott volt magyar kormányfő kinevezési esélyeiről a német Spiegel magazin írt eheti számában.

A lap értesülései szerint európai körökben egyre elégedetlenebbek a kimerültnek és szétszórtnak tűnő Solanával, aki legutóbb, az izraeli-libanoni válság ügyében sem alkotott maradandót. "Kissé túlhajszoltnak, szétesettnek tűnik" - jellemezte Solanát egy magas rangú uniós diplomata a Magyar Hírlapnak.

Ennek ellenére a Medgyessy kinevezéséről szóló hírek könnyen kacsának bizonyulhatnak. Így nyilatkozott a magyar Külügyminisztérium egyik tisztviselője is, aki szerint amúgy Magyarország támogatná az ötletet. A Hírlapnak nyilatkozó budapesti francia diplomaták sem hallottak Solana leváltásáról és Medgyessy esetleges kinevezéséről.

Ráadásul Medgyessyvel szemben több jogos kifogás is felmerül. Igaz ugyan, hogy franciául jól beszél, az angolt viszont erősen töri, és azt a legtöbb megkérdezett elképzelhetetlennek tartja, hogy az EU külügyi főtisztviselője ne legyen tárgyalóképes angolul. Az is Medgyessy ellen szól, hogy az EU nagyhatalmaival - Franciaországgal és Németországgal - szemben kormányfősége idején Amerika-barát külpolitikát folytatott, az iraki háború támogatója volt.

Arról nem is beszélve, hogy az uniós konszenzus szerint Javier Solana a várományosa az alkotmányos tervekben szereplő, de attól függetlenül is megteremteni kivánt EU-s külügyminiszteri posztnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!