Judit
2 °C
7 °C

Medgyessy lehet Solana utódja?

2006.07.24. 07:21
Medgyessy Péter exminiszterelnököt, utazó nagykövetet is esélyesként emlegeti a Der Spiegel az Európai Unió biztonság- és külpolitikai főképviselői posztjára.
Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnököt is Javier Solana, az Európai Unió jelenlegi biztonság- és külpolitikai főképviselője lehetséges utódai között említette a Der Spiegel német hírmagazin legfrissebb számában.

"Francia Solana-ellenesek jelöltnek leginkább Magyarország egykori miniszterelnökét, Medgyessy Pétert szeretnék. A budapesti gazdasági szakembert a franciák szemében mindenekelőtt egy idegen nyelvi anomália tünteti ki: tökéletesen beszél franciául, angolul viszont alig tud" - olvasható a Der Spiegelben.

A lap szerint különösen Berlinben és Párizsban erősödik a bírálat Solanával, az Európai Unió főmegbízottjával szemben. A spanyol származású politikus kapkod és nem diplomatikus, hajlik az önmutogatásra. Franz Josef Jung német kereszténydemokrata védelmi miniszter annyira bosszús a szociáldemokrata Solana miatt, hogy kerüli a vele való találkozót.

Brüsszelben spekulációk keringenek Solana leváltásáról és utódairól. Az Európai Bizottságon belül is sokan élcelődnek a volt NATO-főtitkár "egyszemélyes show"-ja miatt.

Medgyessyn kívül, főleg német körökben, egy franciát említenek: Michel Barniert. Az öntörvényű francia Berlinben barátokat szerzett magának, mert uniós biztosként (1999-2004) gondoskodott arról, hogy az Európai Unió bővítése után se apadjon el a Németország keleti részének szánt fejlesztési pénzek folyama. Jacques Chirac francia köztársasági elnök szemében azonban Barnier túlságosan független, gyakran merészelt ellentmondani a francia nemzet első emberének - írta Der Spiegel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?