Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Kinevezték Mr. Eurót, az euróminisztert

2004.09.10. 16:44
Az euróövezetbe tartozó tizenkét állam pénzügyminisztereinek hágai, informális tanácskozásán határoztak a jelenlegi legnagyobb tekintélyű luxemburgi politikus és gazdasági szakember kinevezéséről. A nyugaton csak Mr. Euróként emlegetett posztot Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök tölti be.
Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök lesz az euróövezet első pénzügyminisztere az Európai Unió közös pénzt használó tagországainak pénteki döntése alapján. A tizenkét állam pénzügyminisztereinek hágai, informális tanácskozásán határoztak a jelenleg legnagyobb tekintélyű luxemburgi politikus és gazdasági szakember kinevezéséről. A miniszterek ezzel egyúttal megelőlegezték azt a bizalmat az EU-nak, hogy a nemrégiben elfogadott alkotmányt minden tagországban megerősítik, és életbe is lép. A nyugaton csak Mr. Euróként emlegetett posztot ugyanis ez a dokumentum hozza létre hivatalosan.

Ausztria nem vétózott

Juncker diadala nem számít meglepetésnek, már korábban is őt tartották a legesélyesebbnek a posztra. Egyáltalán nem volt biztos viszont az, hogy a kérdésben már most sikerül egyezségre jutni a miniszterek között, ugyanis voltak tagországok, amelyek az osztrák Karl-Heinz Grasser pénzügyminisztert támogatták volna szívesebben. Ausztria nemcsak azért erősködött Grasser mellett, mert a saját embere lett volna, hanem azért is, mert így le kell mondani a másfél év múlva esedékes osztrák EU-elnökséggel együtt járó euróövezet-irányító szerepről is.

Grasser egyébként már Hágába érkeztekor jelezte, országa lényegében elvetette a vétózás gondolatát, és kész az euróminiszter kinevezésére, ha úgy látja, hogy ezzel javulnak a gazdaság- és pénzügypolitika uniós összehangolásának esélyei. Grasser számára a kompromisszumos megállapodás alapján - meg nem erősített információk szerint - Juncker helyettesének szerepköre jutott.

Kétéves periódusra szól a kinevezés

Juncker szintén már érkezésekor jelezte, hogy felkérést kapott a posztra, ha kinevezik, elvállalja, és nagy lelkesedéssel fog dolgozni ott. A luxemburgi kormányfő az egyik legrégebbi tagja az EU pénzügyminiszteri tanácsának, mostani kinevezése várhatóan jövő januártól kétéves periódusra szól majd. Juncker a pénteki döntés végrehajtásának esetleges meghiúsulása esetén is legalább egy évig irányítja majd az eurózónát, mert januártól fél évig hazája az EU soros elnöke, utána pedig újabb fél évig Nagy-Britannia, amely - de facto - nem tagja az euróövezetnek, így nem vesz részt az eurócsoport ülésein.

Az euróminiszter kinevezésétől a tagországok azt várják, hogy javulni fog az övezet irányítása politikai szinten. A gazdaságpolitikai vezetés az euróövezetben jelenleg a tizenkét érintett ország miniszterének kezében van, és sokak szerint ideje hatékonyabbá tenni. (A monetáris politikát az Európai Központi Bank irányítja).

A egységre törekvés egyik próbájának ígérkezik a következő - 2007-ben kezdődő - hatéves költségvetési periódus tervezéséről folytatandó vita, amelyről a kétnapos hágai tanácsülés második napján lesz szó, már mind a tizenöt tagország - köztük Magyarország - miniszterének részvételével.