Judit
2 °C
7 °C

Kinevezték Mr. Eurót, az euróminisztert

2004.09.10. 16:44
Az euróövezetbe tartozó tizenkét állam pénzügyminisztereinek hágai, informális tanácskozásán határoztak a jelenlegi legnagyobb tekintélyű luxemburgi politikus és gazdasági szakember kinevezéséről. A nyugaton csak Mr. Euróként emlegetett posztot Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök tölti be.
Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök lesz az euróövezet első pénzügyminisztere az Európai Unió közös pénzt használó tagországainak pénteki döntése alapján. A tizenkét állam pénzügyminisztereinek hágai, informális tanácskozásán határoztak a jelenleg legnagyobb tekintélyű luxemburgi politikus és gazdasági szakember kinevezéséről. A miniszterek ezzel egyúttal megelőlegezték azt a bizalmat az EU-nak, hogy a nemrégiben elfogadott alkotmányt minden tagországban megerősítik, és életbe is lép. A nyugaton csak Mr. Euróként emlegetett posztot ugyanis ez a dokumentum hozza létre hivatalosan.

Ausztria nem vétózott

Juncker diadala nem számít meglepetésnek, már korábban is őt tartották a legesélyesebbnek a posztra. Egyáltalán nem volt biztos viszont az, hogy a kérdésben már most sikerül egyezségre jutni a miniszterek között, ugyanis voltak tagországok, amelyek az osztrák Karl-Heinz Grasser pénzügyminisztert támogatták volna szívesebben. Ausztria nemcsak azért erősködött Grasser mellett, mert a saját embere lett volna, hanem azért is, mert így le kell mondani a másfél év múlva esedékes osztrák EU-elnökséggel együtt járó euróövezet-irányító szerepről is.

Grasser egyébként már Hágába érkeztekor jelezte, országa lényegében elvetette a vétózás gondolatát, és kész az euróminiszter kinevezésére, ha úgy látja, hogy ezzel javulnak a gazdaság- és pénzügypolitika uniós összehangolásának esélyei. Grasser számára a kompromisszumos megállapodás alapján - meg nem erősített információk szerint - Juncker helyettesének szerepköre jutott.

Kétéves periódusra szól a kinevezés

Juncker szintén már érkezésekor jelezte, hogy felkérést kapott a posztra, ha kinevezik, elvállalja, és nagy lelkesedéssel fog dolgozni ott. A luxemburgi kormányfő az egyik legrégebbi tagja az EU pénzügyminiszteri tanácsának, mostani kinevezése várhatóan jövő januártól kétéves periódusra szól majd. Juncker a pénteki döntés végrehajtásának esetleges meghiúsulása esetén is legalább egy évig irányítja majd az eurózónát, mert januártól fél évig hazája az EU soros elnöke, utána pedig újabb fél évig Nagy-Britannia, amely - de facto - nem tagja az euróövezetnek, így nem vesz részt az eurócsoport ülésein.

Az euróminiszter kinevezésétől a tagországok azt várják, hogy javulni fog az övezet irányítása politikai szinten. A gazdaságpolitikai vezetés az euróövezetben jelenleg a tizenkét érintett ország miniszterének kezében van, és sokak szerint ideje hatékonyabbá tenni. (A monetáris politikát az Európai Központi Bank irányítja).

A egységre törekvés egyik próbájának ígérkezik a következő - 2007-ben kezdődő - hatéves költségvetési periódus tervezéséről folytatandó vita, amelyről a kétnapos hágai tanácsülés második napján lesz szó, már mind a tizenöt tagország - köztük Magyarország - miniszterének részvételével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?