Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Pornósztár az EP-lista élén

2004.04.06. 11:48
"Szorosabb kapcsolatokra" vágyik a cseh választókkal Dolly Buster. A világhírű pornósztárt már januárban listavezetőnek jelölte egy erotomán mozgalom, "Buster asszony" azonban kampánynyitóján megrémült a közös fürdőzésre vágyó bányászoktól. Az utolsó pillanatban mégis sikerült rábeszélni az indulásra.
Listavezetőként indul a cseh európai parlamenti választásokon Dolly Buster. A világhírű pornósztár a parlamenten kívüli Független Kezdeményezés (NEI) elsőszámú jelöltje.

Az EP-választás jelöltállítási határideje hétfőn ékfélkor járt le, a június 11-12-i választásokon több mint tíz párt és mozgalom indít jelölteket.

Megrémült a bányászoktól

A Németországban élő Dolly Bustert, akinek eredeti neve Katerina Bochnícková, még januárban jelölte ki listavezetőnek a Független Kezdeményezés. Buster egy észak- Morvaországi szénbányában indította volna kampányát március elején - a rossz nyelvek szerint a bányászoknál hagyományos közös zuhanyozás, tisztálkodás követte volna a látogatást. A pornósztár azonban megrettent a mélységtől és váratlanul lemondta jelöltségét.

A NEI vezetőinek végül sikerült kiengesztelniük a kényes sztárt. "Dolly Buster asszony esélyei aránylag jók, mert az embereknek már elegük van a hivatalos politikusokból. Busternek gazdagok az élettapasztalatai, s most esélyt kapott arra, hogy ezeket Csehország érdekében felhasználhassa" - mondta Richard Kont, a NEI vezetője.

Szoros kapcsolatora vágyik a választókkal

Buster, aki nyilatkozata szerint "Csehország érdekében" szeretne dolgozni, kampányában "az emberekkel való szorosabb kapcsolatokra" kívánja helyezni a hangsúlyt.

Félmeztelen párt

A NEI 1990-ben alakult "Független Erotikus Kezdeményezés" néven. Bár az "erotikus" szót később törölték a párt elnevezéséből, a NEI továbbra is hangsúlyosan foglalkozik programjában a szexszel. A pártrendezvényeken résztvevő nők általában félmeztelenül jelennek meg.

A párt többször is indult a választásokon, de három százaléknál többet még sosem tudott összegyűjteni. A parlamenti küszöb öt százalék.