Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nem mennek külföldre dolgozni a magyarok

2004.06.22. 08:14
A vártnál is kisebb a magyarok munkavállalási kedve más európai uniós államokban. A Magyar Hírlap információi szerint alig pár százan érdeklődtek a lehetőségekről a csatlakozás óta eltelt időszakban.
A magyar munkavállalók egyelőre gyér érdeklődést mutatnak az uniós munkalehetőségek iránt. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) fővárosi EU-integrációs kirendeltségét májusban 400-500-an keresték fel személyesen, és napi 100-120 telefon érkezett a témában. Országosan is csak háromszor-négyszer nagyobb volt ennél az érdeklődés, ami azóta sem fokozódott - mondta a Magyar Hírlapnak Kovács Géza, az FH nemzetközi és migrációs főosztályának vezetője.

Azt azonban senki sem tudja megmondani, hogy közülük hányan vágtak bele az álláskeresésbe, ahogy azt sem, hányan jártak szerencsével. Arról sincs adat, hogy hányan próbálkoznak egyénileg, például az interneten keresztül álláshoz jutni.

Bár a munkaügyi szakemberek korántsem számítottak arra, hogy a magyarok a csatlakozás után megrohamozzák az EU munkaerőpiacát, a munkavállalási kedv a vártnál is haloványabb.

Egyelőre a magyarországi fejvadász cégeket is hidegen hagyja a kibővült munkaerőpiac. A külföldön megélhetési lehetőséget keresőknek csupán tíz hivatalos tanácsadó segít.

Sok a betöltetlen állás

A legutóbbi becslések szerint körülbelül egymillió megpályázható álláshely van az EU munkaerőpiacán. Csupán Nagy-Britanniában mintegy 300 ezerre becsülik a betöltetlen állások számát. Az írek a pulykakicsontozóktól a biztonsági őrökön át az informatikusokig széles skálán keresik a külföldi munkavállalókat. Angliában több ezer szakácsot, felszolgálót, mosogatót, valamint orvosokat és nővéreket várnak tárt karokkal. Utóbbiak Svédországban is keresettek. Németországban főként a mérnökök kelendőek, Hollandia pedig a gépjárművezetők, a műtőasszisztensek, a röntgenlaboránsok és a hentesek számára egyszerűsítette meg a munkavállalási engedélyek kiadását.