Piroska
-2 °C
5 °C

A munkanélküliségtől félnek leginkább az EU-ban

2004.06.23. 10:14
Munkanélküliség, bűnözés, migráció, bizonytalan öregkor - az unió tagországaiban ezek okoznak nyugtalanságot, félelmet, egy közvélemény-kutatás most publikált adatai szerint.
Kedden hozták nyilvánosságra a GfK-Nürnberg Piackutató Intézet nyolc országban végzett felmérésének megállapításait. Összesen kilencezer embert kérdeztek meg Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában arról: mit tartanak a következő időszak legnagyobb kihívásának Európában, saját környezetükben. A kutatási eredményekből kiderül, minden országnak megvan a maga baja, a munkanélküliség azonban "listavezető", öt ország uniós polgárai jelölték első helyen.

Az egészségüggyel mindenütt gondok vannak

Az európai átlagot messze felülmúlva a németek 77, a lengyelek 73 százaléka aggódik az állástalanság miatt. A foglalkoztatási adatok alapján jogos is a félelmük. Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában is központi kérdés a munkavállalási lehetőség, ám ezekben a tagállamokban kevésbé kiugró az ezt első számú prioritásként választók aránya (56, 41 és 40 százalék).

A hollandokat a bűnözés aggasztja leginkább, Európa átlagában második helyen szerepel ez a "félelmi ok". Érdekes, hogy a Benelux országban tavaly óta csaknem kétszeresére nőtt azok száma, akik első helyen jelölték meg ezt a problémát, holott nem szaporodtak meg jobban a bűncselekmények, mint más európai államban.

2003-ban a hollandok az egészségügyi ellátórendszert ítélték kritikus pontnak; a mostani felmérésben ez a kérdéskör a nyolc ország átlagában a harmadik helyen szerepel.

Nyugaton nincs lakásprobléma?

A britek és a hollandok tartanak leginkább a menekültektől, a németek a nyugdíjrendszer okozta bizonytalanságtól félnek. Ez utóbbi szorosan összefügg a német kormány jóléti rendszert érintő reformjával, amely szűkítést, megszorításokat hoz, komoly népszerűségvesztést okozva Schröder kancellárnak és az SPD-nek. A közvélemény-kutatók különbséget észleltek Németország két felében: míg Nyugaton a népesség elöregedése és a nyugdíjak reálértéke a nyugtalanság forrása, a volt NDK polgárai a szociális juttatások megvonásától félnek a legjobban.

A spanyolok hagyományosan tartanak az ETA terrorjától, ezt a félelmet tovább fokozta a márciusi 11-i, minden valószínűség szerint iszlám szélsőségesek által elkövetett madridi merénylet. A lakásproblémát a megkérdezettek közül egyedül a spanyolok sorolták az első tízbe, mégpedig a "dobogós", harmadik helyre.