Oszkár
20 °C
29 °C

Brüsszel nem ellenzi a magyar korlátozásokat

2004.03.04. 14:07
Nem zárja ki a magyar kormány a tagállamok munkaerőpiaci korlátozásaira adott válaszlépéseit a csatlakozási szerződés - jelentette ki az EU bővítési biztosának szóvivője. Filori ugyanakkor reméli, hogy a korlátozáspárti tagállamok visszavonják a felmérések szerint indokolatlan intézkedéseket.
Szabadon korlátozhatja munkaerőpiacát Magyarország - nyilatkozta újságíróknak Jean-Christophe Filori bővítési szóvivő Brüsszelben. "A csatlakozási szerződés lehetővé teszi [az ellenlépések bevezetését]. A Bizottság ennek ellenére reméli, hogy a tagállamok rá fognak jönni, nincs szükség a korlátozásokra, legalábbis nem hét évig, hiszen a felmérések szerint nem fog számottevő nyomás nehezedni a munkaerőpiacokra" - mondta el a szóvivő.

Kölcsönös korlátozások

A magyar kormány szerdai ülésén döntött úgy, hogy a viszonosság elvét alkalmazza a munkaerőpiacukat adminisztratív eszközökkel korlátozó EU-tagállamokkal szemben.

A viszonosság elvének a magyar kormány által bejelentett alkalmazása azt jelenti, hogy pontosan ugyanazok a korlátozások vonatkoznak majd a csatlakozás utáni hét évben a jelenlegi EU-tagállamok munkavállalóira, mint amely korlátozásokat ezek az országok a magyar állampolgárokkal szemben bevezetnek. A Magyarországgal együtt csatlakozó országokra azonban ez nem vonatkozik.

Európai összhang

A jelenlegi tagállamokban tervezett vagy bevezetett intézkedésektől függetlenül az újonnan taggá váló országoknak legkésőbb a csatlakozásuk időpontjáig, május 1-ig összhangba kell hozniuk az uniós joggal a munkaerő-áramlással kapcsolatban harmadik országokkal kötött megállapodásaikat - emlékeztetett Verheugen szóvivője.

A csatlakozási tárgyalásokon született megállapodás szerint a jelenlegi tagállamok legfeljebb hét évig tartó átmeneti időszakban tetszésük szerint szabályozhatják - korlátozhatják - az új közép- és kelet-európai tagországokból érkező munkaerő beáramlását. Ezzel kapcsolatos intézkedéseikről az átmeneti időszak első két évében az Európai Bizottságot sem kötelesek tájékoztatni - jelentette az MTI.