Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megszűnhet az ünnepek miatti munkanapcsere

2004.01.13. 09:50
A csere az EU-ban sem divat, ezért a munkaügyi miniszter fontolgatja, hogy a jövőben nem variálnak a munkanapokkal - írja a Népszabadság a tárcavezető nyilatkozatára hivatkozva. A minisztérium politikai államtitkára azonban másképp tudja.
A múlt hét szombatját hivatalosan munkanappá nyilvánították, utólag kellett ledolgozni a január másodikai szünnapot. A tapasztalatok szerint azonban alig akad munkahely, ahol munka folyt volna - írja a Népszabadság. A boltok többsége is szombati munkarend szerint tartott nyitva.

Nem variálnak

Burány Sándor munkaügyi miniszter a Népszabadságnak elmondta, az Európai Unióban nem gyakorlat a munkanapok átrendezése. A tárca vezetője fontolgatja, hogy ehhez igazítja a magyarországi gyakorlatot is, vagyis nem variálnak a munkanapokkal.

Az érdekvédők eltérően gondolkodnak a tervekről. Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke szerint a munkavállalók örülnek a hosszú hétvégéknek, még ha tudják is, hogy le kell dolgozni a szabadnapokat később. Azt viszont ő is elismerte, hogy sokan szabadnapot vesznek ki a munkanappá nyilvánított szombaton.

A Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének főtitkára szerint a versenyszférában nem írható elő a munkanap-átrendezés. Ennek a közszolgálatban sincs értelme, hiszen az egészségügyben folyamatos az üzem, az oktatás a tanévhez alkalmazkodik - nyilatkozta Fehér József a Népszabadságnak.

Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium nem kívánja kezdeményezni az ünnepnapok körüli munkanap-áthelyezések gyakorlatának megváltoztatását a szociális partnereknél - mondta Csizmár Gábor, a tárca politikai államtitkára kedden az MTI-nek. Ez egy jól bevált rendszer, évente mindig sikerül megegyezni a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel, majd az áthelyezést jogszabály hirdeti ki. Az igaz - jegyezte meg a politikai államtitkár -, hogy a munkanap-áthelyezés nem általános gyakorlat az Európai Unióban, de ettől Magyarországon még alkalmazható, ha a szociális partnerek ezt kedvezőnek tartják.

A következő évi áthelyezésekről általában nyáron tárgyal az Országos Érdekegyeztető Tanács és már hosszú idő óta mindig sikerül megegyezni. Az idei évre szólóan csak két változásról döntött a fórum, így a már említett január 2., január 10., illetve a december 18., december 24-i áthelyezésekről. Csizmár Gábor elmondta: amennyiben az idén sikerül megegyezni az országos érdekegyeztetés során arról a szakszervezeti igényről, hogy december 24. heti pihenőnap legyen, akkor erre az utóbbi munkanap-áthelyezésre már nem is kerül sor. Általában a munkanap-áthelyezés csak akkor kerül szóba, ha az ünnep keddre vagy csütörtökre esik, szerda esetében nem - utalt a bevált gyakorlatra Csizmár Gábor.