Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Gyurcsány: Nagyon nagy baj az ír pofon

2008.06.16. 12:33
A Visegrádi 4-ek közül senki sem örül annak, hogy az írek népszavazáson utasították el az unió jövőjére kitalált Lisszaboni Szerződést. Attól tartanak, hogy ez hosszú évekre megint megbénítja az uniót, pedig sok tennivaló lenne.

A magyar miniszterelnök "nagyon nagy bajnak" nevezte, hogy Írország a múlt héten népszavazáson elutasította a Lisszaboni Szerződést. Gyurcsány Ferenc erről hétfőn Prágában beszélt, a Visegrádi Négyek miniszterelnöki találkozóján.

Gyurcsány Ferenc szerint azzal, hogy Írország elutasította a Lisszaboni Szerződést, az Európai Unió hónapokon, sőt éveken keresztül a belső, intézményi kérdéseivel lesz elfoglalva ahelyett, hogy a tagállamokat érintő kérdésekben jutnának előre. A magyar miniszterelnök leszögezte: az élelmiszer-árak, az energetika kérdései és a pénzügypiac biztonságosabbá tétele helyett azzal foglalkozik majd az EU, hogy "hogyan döntenénk, ha tudnánk dönteni."

Gyurcsány Ferenc szavait megerősítette Mirek Topolánek cseh, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő is. Abban mind a négy miniszterelnök egyetértett ugyanakkor, hogy jelentősen beszűkítheti az EU belső együttműködését az írek döntése, ezért nem szabad feladni a Lisszaboni Szerződés ratifikációját, hanem megoldást kell találni annak folytatására.

A V4-ek vezetői abban is egyetértettek, hogy az egy év múlva következő cseh EU-elnökség alatt mindenképpen tovább kell folytatni az unió bővítésének folyamatát, így például Horvátországnak mindenképpen helye van az EU-ban a V4-ek szerint, de Ukrajnával és Szerbiával is folytatni kell a tárgyalásokat.

A magyar kormányfő kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy nem változott az álláspontja: "a megfelelő időben" fog találkozni Robert Fico szlovák miniszterelnökkel. Gyurcsány Ferenc leszögezte: akkor van értelme egy kétoldalú csúcsnak Robert Ficóval, ha reális esély van a két ország problémáiról érdemben beszélni és előrelépést is el lehet érni. Robert Fico hozzátette: a szlovák kormánynak érdeke a jó kapcsolat a magyar kormánnyal ezért hajlandó hivatalosan is találkozni Gyurcsány Ferenccel ott, akkor és olyan keretek között, ahogyan azt a magyar kormányfő szeretné.

A Visegrádi Négyek vezetői egyébként hétfőn, a cseh fővárosban találkoznak Nicolas Sarkozyvel, az EU következő soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfőjével.

A német kormány nem akar kétsebességes Európát

Elutasította az úgynevezett kétsebességes Európa lehetőségét a német kormány. Ulrich Wilhelm kormányszóvivő hangsúlyozta hétfői nyilatkozatában, hogy a többsebességes Európai Unió tervét a hivatalos Berlin nem tekinti ésszerű megoldásnak a lisszaboni reformszerződés írországi elutasítása miatt kialakult helyzetre. A német kormány szerint mindent meg kell tenni az unió reformszerződésének legteljesebb ratifikálásáért. A 27 tagállam közül eddig 18 - köztük Magyarország - ratifikálta a szerződést.

Az elmúlt napokban több magas rangú német politikus vetetette fel: a dublini nem után fontolóra kellene venni a kétsebességes Európa korábbi tervének felmelegítését, azaz annak lehetőségét, hogy a tagállamok közül egyes - erre hajlandó - országok szorosabban együttműködjenek. Hétfői - ezt elutasító - nyilatkozatában ugyanakkor a berlini szóvivő kijelentette azt is, a jelenleg érvényben lévő nizzai szerződés alapján a további bővítés nem lehetséges. (MTI)