Géza
-11 °C
-4 °C

Elkezdődött az uniós konklávé Nápolyban

2003.11.28. 14:43
Nápolyban pénteken megnyílt az Európai Unió tagállamai és a csatlakozó országok külügyminiszteri konklávéja, amellyel záró szakaszába lép az első uniós alkotmány kidolgozása. Magyarországot a kétnapos tanácskozáson Kovács László külügyminiszter képviseli, aki az elsők között érkezett az értekezletnek otthont adó nápolyi Mostra d'Oltremare kiállítási palotába, ahol az EU soros elnökségét betöltő Olaszország nevében Franco Frattini olasz külügyminiszter üdvözölte a küldöttségvezetőket - írja az MTI.
A hírügynökség jelentése szerint a dél-olasz nagyváros valósággal megbénult csütörtök este és péntek reggel a küldöttségek mozgása és a lezárások miatt. Szinte példátlanok az óvintézkedések: közel ötezer rendőr - továbbá csendőrök, katonák, helikopterek - vigyázzák az értekezlet biztonságát.

A nápolyi tanácskozás napirendjén az alkotmány tervezetéhez a héten előterjesztett olasz összefoglaló javaslatok és módosítások szerepelnek, amelyeket pénteken tárgyalnak a külügyminiszterek. Az MTI információi szerint szombaton foglalkoznak azokkal a kérdésekkel, amelyekben nem tudott kompromisszumot kidolgozni az olasz elnökség, csak az eltérő álláspontokat rögzítette.

Lehetetlen megegyezni?

A BBC politikai kommentátora, Barnaby Mason értékelése szerint "szinte lehetetlen" feladatot állít az olasz uniós elnökség elé a vitás kérdések rendezése, főleg azért, mert az elmúlt hetekben a legfontosabb vitás kérdésekben egyáltalán nem közeledtek egymáshoz a tagállamok álláspontjai.

Nagy-Britannia egyenesen az egész alkotmánytervezet elutasításával fenyegetőzik, ha az nem hagyja meg a nemzeti vétó lehetőségét a külpolitikai kérdéseket érintő döntéshozatalban. Az MTI információi szerint Jack Straw brit külügyminiszter péntek reggel a BBC-nek adott nyilatkozatában megerősítette azt a brit álláspontot, hogy "az élet akkor is megy tovább", ha nem születik megállapodás, és nem hajlandóak engedni a követeléseikből.

Törésvonalak az unióban

Valószínűleg beárnyékolja majd a tanácsokozást az uniós külügyminisztereknek az a kedden hozott döntése, hogy futni hagyták a német-francia párost az európai stabilitsái paktum megsértése ellenére. Ez a döntés jó példája a kis és nagy tagállamok közötti törésvonalnak, és az EUObserver.com értékelése szerint könnyen azt az érzetet keltheti a kicsikben, hogy a nagyok bármit büntetlenül megtehetnek a közösségben. Az Európai Bizottság már az Európai Bírósághoz fordulna az ügyben, mert ellenzi a pénzügyminiszterek döntését. Németország közben maga mellé állította déli szomszédját, és Ausztriával együtt inkább a stabilitási paktum átszabását szeretnék elérni.

A másik jelentős érdekkülönbség a lengyel-spanyol páros és a többi tagállam között alakult ki, mivel ők ragaszkodnak az alkotmánytervezet által elvetett nizzai szavazatrendszer megtartásához, hogy nagyobb súlyuk legyen a közösségi döntéshozatalban. Az Európai Bizottság összetételével kapcsolatban pedig a kisebb tagállamok, közöttük Magyarország is ragaszkodik ahhoz, hogy minden tagállamnak legyen saját biztosa a testületben.

Eddig jók vagyunk

A magyar diplomácia sikere, hogy az olasz előterjesztésbe az EU alapértékei közé bekerült az utalás a kisebbségi jogokra. Mivel ez már papíron van, könnyebb lesz megvédeni, mint a megfogalmazás ellenfeleinek elérni annak törlését. Kovács és Frattini közös taktikában is megállapodott, hogyan lehetne az olasz előterjesztésben megfogalmazott formulát érvényesíteni, megvédeni a következő tárgyalási fordulókon.

Legközelebb egy hét múlva tárgyalnak az alkotmányról a külügyminiszterek Brüsszelben, majd ugyanitt folytatódik a kormányközi konferencia az idei utolsó fordulóval december 12-13-án. A mostani nápolyi tanácskozás hivatalosan szombat estig tart, de az MTI információi szerint a küldöttek szeretnének gyorsan túl lenni rajta, többen - így Kovács László is - már délután elutaznak, így lehet, hogy a konklávé délre véget is ér.