Judit
2 °C
7 °C

Berlin és Párizs alárendeli magát az EU-nak

2007.02.23. 15:52
A német kancellár és a francia államfő szerint az elmúlt időszak kétoldalú nézeteltéréseit a közös európai érdekek alá kell rendelni. A legvitatottabb ügy az Airbus repülőgépek közös gyártása, pontosabban ennek szanálása, ami munkahelyek ezreinek elvesztésével fenyeget. Merkel és Chirac most közös politikai felelősséget vállalt, és a terhek egyenlő megosztását sürgette az Airbus-ügyben.

A német-francia kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta pénteki, Berlin közelében tartott csúcstalálkozóján a német kancellár és a francia elnök.

Nem ismétlődhet meg a múólt háborús szembenállása

A német fővárostól északra fekvő mesebergi kastélyban tartott találkozót követő sajtóértekezleten Angela Merkel és Jacques Chirac egyaránt hangsúlyozta az Európai Unió felelősségét a kontinens békéjének és biztonságának fenntartásában. A hivatali idejének utolsó heteit töltő francia államfő egyben utódjának is üzent azzal a kijelentésével, hogy a múlt háborús szembenállása soha nem ismétlődhet meg. Megfogalmazása szerint közös európai felelősség a megértés és az együttműködés útját keresni.

Noha ez utóbbival kapcsolatban kevés konkrétumról esett szó, a német kancellár és vendége egyaránt az Európai Unió megújítását és az alkotmányozó folyamat fellendítését hangsúlyozta. Az alkotmánnyal kapcsolatos nézeteltéréseket viszont nem említették. Merkel és Chirac egyetértett az unió nagyobb nemzetközi szerepvállalásában, különös tekintettel a Közel-Keletre, s ezen belül Libanonra.

Tovább tárgyalnának Iránnal

Az Iránnal kapcsolatos álláspontot Merkel kancellár fogalmazta meg, egyetértve azzal, hogy az iráni atomválság ügyével most ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell foglalkoznia. Ennek kapcsán utalt arra: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legutóbbi jelentése megerősítette, hogy Teherán nem tett eleget az urándúsítás beszüntetésére vonatkozó BT-határozatnak. A kancellár egyúttal nyomatékosan hangsúlyozta, hogy készek tovább tárgyalni Iránnal.

A német kancellár és a francia elnök egyetértett abban, hogy az Európai Uniónak rendkívül nagy a felelőssége a klímaváltozás elleni harcban. Ehhez elengedhetetlen azonban az Egyesült Államok, továbbá olyan nagy - környezetszennyező - országok támogatása, mint Kína vagy India. Az EU soros elnöki tisztét betöltő német kancellár utalt arra, hogy az unió március második hetében tartandó csúcstalálkozóján konkrét intézkedések elfogadása várható.

Érzékeny téma az Airbus gyártása

A francia-német csúcstalálkozón az EADS konszern termékei, az Airbus repülőgépek közös gyártásával kapcsolatos problémák domináltak. A veszteséges Airbus szanálási terve több mint tízezer francia és német munkahely megszűnését vetíti előre, s ez mind érzékenyebb problémát jelent a két ország kapcsolataiban. Merkel és Chirac közös politikai felelősséget vállalt az ügyben, a versenyképesség megőrzése mellett a szanálási terhek egyenlő megosztását sürgette, azt hangoztatva, hogy a konkrét megoldást a két ország vállalatainak kell kidolgozniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?