Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az EP szocialista és néppárti frakciója is a vajdasági események felderítését szorgalmazza

2004.09.07. 19:59
Az Európai Parlament jövő héten olyan felhívást tehet a szerb hatóságoknak, amelyben a vajdasági atrocitások kivizsgálását és megelőzését kéri, és kilátásba helyezi egy vizsgálóbizottság felállítását is.
Magyar kezdeményezésre határozati javaslatokat fogadott el az Európai Parlament néppárti, valamint szocialista frakciója kedden Brüsszelben a vajdasági atrocitások ügyében. Gál Kinga, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség európai parlamenti képviselője, a néppárti kezdeményezés előterjesztője elmondta, a javaslat alapján a frakció a jövő heti strasbourgi plenáris ülésre olyan javaslatot visz, amely felhívja a szerb hatóságokat a vajdasági atrocitások kivizsgálására és megelőzésére, és kilátásba helyezi akár vizsgálóbizottság felállítását is.

Azonnali és hatékony lépések

A tervezett határozat felhívja a szerb és montenegrói hatóságok figyelmét, hogy tegyenek azonnali és hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a megtörtént esetek ne maradhassanak következmények nélkül, továbbiak ne fordulhassanak elő, és megakadályozzák, hogy a konfliktusok elfajuljanak. Kérné a parlament Délkelet-Európával foglalkozó delegációját, illetve a külügyi bizottság emberi jogi albizottságát, hogy kísérje figyelemmel, mi történik a Vajdaságban, és ha szükséges, állítsanak fel vizsgálóbizottságot - ez azt is jelenti, hogy folyamatosan foglalkoznának a kérdéssel.

Gál Kinga kijelentette, sikernek könyvelhető el, hogy a frakció mindezt ettől kezdve mint saját álláspontját viszi tovább. Ettől az ügy európai emberi jogi kérdéssé válik - tett hozzá. Meggyőződését fejezte egyúttal ki, hogy ilyen határozatot jövő csütörtökön el is fogad az Európai Parlament, miután hasonló kezdeményezéssel a szocialista pártban is éltek. A másik, a szocialista frakció támogatását elnyert határozati javaslat tervezetében Tabajdi Csaba, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti delegációjának vezetője javasolta, hogy az EP küldjön monitoring csoportot a helyszínre. A tervezet kéri továbbá a parlament elnökét, hogy szólítsa fel a szerb kormányt hathatós lépések megtételére a kisebbségellenes akciók beszüntetése, a felelősök megállapítása és a további jogsértések megelőzése érdekében.

A szocialisták is

Tabajdi Csaba jelezte: a mostani kezdeményezés célja, hogy a jövő heti plenáris ülésnek az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság megsértését érintő ügyekről szóló sürgősségi vitájában a vajdasági kisebbségellenes, idegengyűlölő és antiszemita megnyilvánulások széles nemzetközi nyilvánosságot kapjanak, s lehetőség szerint az EP érdemi lépéseket tegyen. Már korábban javasolta azt is, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága is tűzze napirendjére a vajdasági atrocitásokat.

Kedden Tabajdi Csaba az EP valamennyi képviselőjének elküldött egy összeállítást is a vajdasági kisebbségellenes akciókról, a dokumentációt a Magyar Emberjogi Alapítvány (Hungarian Human Rights Foundation) készíttette. A részletes dokumentum tartalmazza az elmúlt másfél év alatti jogsértéseket, amelyek 2003 ősze óta különösen intenzívvé váltak. Az anyag fényképekkel illusztrálva, a helyszín, a körülmények pontos dokumentálásával mutatja be az eseteket.

Magyar Emberjogi Alapítvány

Tabajdi Csaba úgy fogalmazott, hogy az alapítvány nemzetközileg elismert, nem kormányzati szervezet, dokumentációja hatékonyabban győzheti meg a képviselőket. A kezdeményezések napirendre vételéről a házbizottság csütörtökön dönt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!