Endre, Elek
16 °C
28 °C

Németországban félnek a népszavazástól

2004.07.25. 16:11
Az EU-ellenes erők populizmusától tartva a német kormány változatlanul elutasítja az európai alkotmány népszavazásra bocsátását, a bajor kormányfő viszont ismételten síkraszállt ezért.
Mint Wilhelm Schmidt, a szociáldemokraták (SPD) parlamenti frakciójának ügyvivője a Braunschweiger Zeitung hétvégi számában kifejtette, az Európai Unió történetében a fontos dokumentumok szentesítésének útját minden esetben a parlamenti ratifikálás jelentette. Ennek így kell maradnia a közös alkotmány esetében is, máskülönben "populista erők könnyen a maguk céljaira használhatnák ki" a kérdést.

Az ellenzéki kereszténydemokraták részéről néhány hete a bajor CSU elnöke, Edmund Stoiber sürgetett népszavazást az EU-alkotmányról, követendőnek minősítve Franciaország és Nagy-Britannia példáját. (E két tagországban a szavazópolgárok fognak véleményt mondani az európai alkotmányról.) A szintén ellenzéki liberális párt (FDP) pedig a hét elején közölte: ősszel szavazást fog kérni a Bundestagban arról az előterjesztésről, hogy a nép dönthessen az EU-alkotmány elfogadásáról vagy elutasításáról.

Stoiber vasárnap ismét síkraszállt a népszavazásért. A német hírügynökségnek nyilatkozva azt javasolta, hogy (a bajor alkotmány mintájára) módosítsák a német alaptörvényt. Ezután következhetne az európai alkotmány ratifikálása a szövetségi parlament mindkét házában, kétharmados többséggel, majd utolsó lépésként a referendum. A bajor politikus szerint optimális az volna, ha az összes EU-tagországban egyazon napon szavaznának a polgárok az európai alkotmányról.

Németország 1949-ben kelt alaptörvénye (alkotmány) nem teszi lehetővé országos szintű népszavazások rendezését. Ennek a helyzetnek a megváltoztatását tervezi a szociáldemokrata-környezetvédő koalíció. Mint Schmidt a braunschweigi lapnak elmondta, a megfelelő törvényjavaslatot az SPD már egyeztette a Zöldekkel, s várhatóan szeptemberben terjeszti az alsóház elé. "Akkor majd elválik, vajon az uniópártok (CDU, CSU) készek-e a javaslat felkarolására" - mondta Schmidt.

A Schröder-kormány két évvel ezelőtt már megpróbálkozott a népszavazás módozatainak az alkotmányba való beillesztésével. A konzervatív ellenzék (és az FDP-frakció egy része) azonban nem támogatta az alkotmány módosítását, amelyhez kétharmados többségre van szükség a Bundestagban. A CDU érvelése szerint országos népszavazások lehetősége gyengítené a föderális kohéziót Németország tartományai között.

Spanyolországban viszont szavaznak

A spanyol kormány azt tervezi, hogy 2005 februárjára ütemezi be a népszavazást az Európai Unió alkotmányáról - derült ki a vasárnapi spanyol újságokból.

"Helyesli-e Ön a szerződést, amely az Európai Unió alkotmányát képezi?" Erre a kérdésre kell válaszolniuk a szavazásra jogosult spanyol állampolgároknak, ha a parlamenti frakciók jóváhagyják a kormány erre vonatkozó, első javaslatát.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök június végén még azt mondta: november 28-ára írják ki a referendumot, hogy Spanyolország az elsők között legyen az alkotmányt ratifikáló európai uniós tagállamok között. Belső jogrendi okok miatt azonban a tervezett időpontot jövő év februárjára kell módosítani.

A kormányon lévő Spanyol Szocialista Munkáspárt és az ellenzéki Néppárt is arra kéri a lakosságot, hogy igennel szavazzon az uniós alkotmányra.

Franciaország, Nagy-Britannia, Portugália, Dánia, Írország és Luxembourg vezetése ugyancsak népszavazás keretében kívánja ratifikálni az EU alkotmányos lapszerződését. Magyarország, Görögország, Svédország, Finnország, Ciprus, Málta, Észtország és Litvánia parlamentje révén iktatja be