Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Németországban félnek a népszavazástól

2004.07.25. 16:11
Az EU-ellenes erők populizmusától tartva a német kormány változatlanul elutasítja az európai alkotmány népszavazásra bocsátását, a bajor kormányfő viszont ismételten síkraszállt ezért.
Mint Wilhelm Schmidt, a szociáldemokraták (SPD) parlamenti frakciójának ügyvivője a Braunschweiger Zeitung hétvégi számában kifejtette, az Európai Unió történetében a fontos dokumentumok szentesítésének útját minden esetben a parlamenti ratifikálás jelentette. Ennek így kell maradnia a közös alkotmány esetében is, máskülönben "populista erők könnyen a maguk céljaira használhatnák ki" a kérdést.

Az ellenzéki kereszténydemokraták részéről néhány hete a bajor CSU elnöke, Edmund Stoiber sürgetett népszavazást az EU-alkotmányról, követendőnek minősítve Franciaország és Nagy-Britannia példáját. (E két tagországban a szavazópolgárok fognak véleményt mondani az európai alkotmányról.) A szintén ellenzéki liberális párt (FDP) pedig a hét elején közölte: ősszel szavazást fog kérni a Bundestagban arról az előterjesztésről, hogy a nép dönthessen az EU-alkotmány elfogadásáról vagy elutasításáról.

Stoiber vasárnap ismét síkraszállt a népszavazásért. A német hírügynökségnek nyilatkozva azt javasolta, hogy (a bajor alkotmány mintájára) módosítsák a német alaptörvényt. Ezután következhetne az európai alkotmány ratifikálása a szövetségi parlament mindkét házában, kétharmados többséggel, majd utolsó lépésként a referendum. A bajor politikus szerint optimális az volna, ha az összes EU-tagországban egyazon napon szavaznának a polgárok az európai alkotmányról.

Németország 1949-ben kelt alaptörvénye (alkotmány) nem teszi lehetővé országos szintű népszavazások rendezését. Ennek a helyzetnek a megváltoztatását tervezi a szociáldemokrata-környezetvédő koalíció. Mint Schmidt a braunschweigi lapnak elmondta, a megfelelő törvényjavaslatot az SPD már egyeztette a Zöldekkel, s várhatóan szeptemberben terjeszti az alsóház elé. "Akkor majd elválik, vajon az uniópártok (CDU, CSU) készek-e a javaslat felkarolására" - mondta Schmidt.

A Schröder-kormány két évvel ezelőtt már megpróbálkozott a népszavazás módozatainak az alkotmányba való beillesztésével. A konzervatív ellenzék (és az FDP-frakció egy része) azonban nem támogatta az alkotmány módosítását, amelyhez kétharmados többségre van szükség a Bundestagban. A CDU érvelése szerint országos népszavazások lehetősége gyengítené a föderális kohéziót Németország tartományai között.

Spanyolországban viszont szavaznak

A spanyol kormány azt tervezi, hogy 2005 februárjára ütemezi be a népszavazást az Európai Unió alkotmányáról - derült ki a vasárnapi spanyol újságokból.

"Helyesli-e Ön a szerződést, amely az Európai Unió alkotmányát képezi?" Erre a kérdésre kell válaszolniuk a szavazásra jogosult spanyol állampolgároknak, ha a parlamenti frakciók jóváhagyják a kormány erre vonatkozó, első javaslatát.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök június végén még azt mondta: november 28-ára írják ki a referendumot, hogy Spanyolország az elsők között legyen az alkotmányt ratifikáló európai uniós tagállamok között. Belső jogrendi okok miatt azonban a tervezett időpontot jövő év februárjára kell módosítani.

A kormányon lévő Spanyol Szocialista Munkáspárt és az ellenzéki Néppárt is arra kéri a lakosságot, hogy igennel szavazzon az uniós alkotmányra.

Franciaország, Nagy-Britannia, Portugália, Dánia, Írország és Luxembourg vezetése ugyancsak népszavazás keretében kívánja ratifikálni az EU alkotmányos lapszerződését. Magyarország, Görögország, Svédország, Finnország, Ciprus, Málta, Észtország és Litvánia parlamentje révén iktatja be

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!