Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Newsweek: Az egyesülés Európa halála

2004.05.03. 14:52
Pesszimista jövőt jósol a Newsweek a május 1-én huszonöt tagúra bővült Európai Uniónak. A kibővült unió egyrészt szembehelyezkedhet az Egyesült Államokkal, másrészt önmagán belül is megosztott lesz, jósolja a lap. A szövetségi állam ábrándja elveszett, a Newsweek egymással marakodó nemzetállamokat vizionál.
Több félelmet, mint örömöt hozott az EU május 1-i "korszakos jelentőségű" bővítése, írja a Newsweek. A republikánus, konzervatív-liberális beállítottságú amerikai hetilap értékelése szerint az eredetileg, az alapítóatyák által szövetségi államként elképzelt Európa eszméje egyre távolodik, a bővítéssel az EU inkább a megosztottság felé halad.

Széthúznak

A lap szerint erre remek példa az EU alkotmánya körüli vita. Mikor Tony Blair áprilisban az alkotmánytervezet népszavazásra bocsátása mellett döntött, gyakorlatilag megvétózta az eddig is bukdácsoló tervet, írja a Newsweek. Az EU alkotmányát egyhangúlag támogatnia kell valamennyi tagállamnak, a brit közvélemény azonban inkább elutasító.

A széthúzás példája az is, hogy a régi tagállamok elzárják munkaerőpiacukat az újonnan csatlakozók elől. Az alkotmány, a költségvetés és a belső migráció problémái idővel megoldódhatnak, május elseje azonban három tekintetben is "Európa halála" a lap szerint.

Drang nach Osten

A tíz - többségében volt szocialista - ország csatlakozásával Európa "megszűnt Nyugat lenni". Az EU súlypontja keletre tolódott, peremvidékein "bukott államok mocsara" terül el. A lapnak nyilatkozó Mircea Geoanna román külügyminiszter szerint az új csatlakozók a gazdasági fellendülésen túl keleti határaik biztosítását is várják az EU-tól, így jelentősebb figyelem terelődhet az eddig az európai látószögből kieső, országokra - Ukrajnára és Moldáviára, például.

Búcsú a szövetségtől

A csatlakozás az amerikaiak európai dominanciájának végét is jelenti, írja a Newsweek. A hidegháború évtizedei alatt az unió alapító országai az Egyesült Államok stratégiai szövetségesei voltak. Az iraki háború előtt azonban már bebizonyosodott, hogy Európa önálló külpolitikai arculat kialakítására törekszik, és nem átall szembeszegülni egykori fő szövetségesével.

A nemzetállam feltámadása

A Newsweek szerint a bővítés véget vetett az "egyre közeledő unió" ábrándjának is. Az EU őse, a Szén és Acélközösség alapítói a nemzetállam halálában és az Európai egyesült Államok létrejöttében hittek. Az utóbbi időben azonban a két nagy, Franciaország és Németország túlköltekezésükkel kizsigerelték a tagállamok pénzügyeit szabályozó stabilitási paktumot. Nagy-Britanniával kiegészülve újra nemzeti hatáskörbe rendelték a kül- és társadalompolitikát. Európából "a mi életünkben" nem lesz szövetségi állam, nyilatkozta egy német diplomata a Newsweeknek.

És hogy hogy fog kinézni az új Európa? Tony Judt, a New York Egyetem Remarque Intézetének kutatója szerint az EU jövője a növekvő sokszínűség kezelésén múlik. A növekvő, főként muzulmán bevándorlás nagyban megváltoztatja majd Európa etnikai és kulturális arculatát. Az elöregedő társadalom megterheli a hagyományos jóléti rendszereket. "Viszályok és civilizációs összecsapások kora jön, ezek sokkal inkább az államokon belül, semmint az államok között fognak kirobbanni" - véli Judt. A kisebbségi problémák, a szociális válságok miatt Európa polgárai egyre vehemensebben fogják védeni fogják saját egyéni érdekeiket. A jelenlegi helyzetre pedig majd mint az aranykorra fognak emlékezni - legalábbis a Newsweek szerint.