Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Testre szabható tévét szeretne az EU

2004.10.25. 15:48
Teljesen interaktív televíziót szeretne az EU. A közel kétmilliárd forintos Új Média az Új Millenniumra projekt eredménye egy a történetdarabokat és a képeket értelmesen, esztétikailag is élvezetesen újrarendező tévéadás lehet.
Átalakítaná a televíziózást az Európai unió új projektje, írja a BBC. A 7,5 millió euró (1,9 milliárd forint) költségvetésű Új Média az Új Millenniumra (NM2) program teljesen interaktívvá tenné a műsorszerkezetet.

Buta dobozból okos rendező

"A tévé napjainkban egy jeleket fogó, viszonylag buta doboz. Az NM2 megtanítaná a gépet arra, hogy a tartalmat építőkockaként kezelve értelmesen átalakíthassa", nyilatkozta a BBC-nek Doug Williams, a British Telecom interaktív részlegének vezetője, az NM2 egyik koordinátora. A tervek a tévézés forradalmát vázolják fel. A nézőknek lehetőségük lesz a programok testre szabására.

Így akár kedvükre átvághatnák a vetített filmeket, például kivághatnák a Csillagok háborúja unalmas párbeszédeit, vagy igazi giccsáradattá alakíthatnák a Titanicot, az ömlengéseket megszakító akciójelenetek törlésével. De lehetőség lenne a tévéshow-k helyszínének, hátterének megváltoztatására, a történet alakítására és a cselekmény befolyásolására is.

Első körben hét projektet terveznek. Finnországban egy olyan sorozatot tesztelnének, ahol a nézők sms-ei alakítanák a történetet. Nagy-Britanniában a BBC forgat gótikus horrort, ahol a nézők több verzió között váltogatva vihetnék előre a cselekményt.

Esztétikai élvezet

Williams szerint az új termék valahol a betelefonálós műsorok és az interaktív játékok között helyezkedne el. Peter Stollenmayer, az NM2 másik koordinátora szerint az új műfaj egészen új közönségtípust alakíthat ki. "A nézők passzív megfigyelőből aktív résztvevőkké válnának", mondta a BBC-nek.

A projekt legkényesebb pontja az alakítható tartalom minősége. John Wyver, az NM2-ben szintén résztvevő Illuminations Television Limited társaság igazgatója szerint a műsort kezelő szoftvernek elég "képzetnek" kell lennie ahhoz, hogy ne csak szimplán egymás mellé rakosgassa a történetdarabokat és képkockákat, hanem a történetvezetés és a vágás szabályait betartva esztétikailag is élvezetes produktumot állítson elő.