Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A norvégok ismét szavazhatnak az EU-tagságról

2004.01.07. 09:26
Norvégiában a lakosság döntő többsége úgy gondolja, hogy lesz harmadik népszavazás az ország EU-csatlakozásáról. A norvégok már két ízben, 1972-ben és 1994-ben az uniós tagság ellen szavaztak. A harmadik referendumra 2005 után kerülhet sor. Az EU-t elutasítók aránya különösen az ország északi részén magas, az oslóiak inkább belépnének. A tagságot régóta ellenző kereszténydemokrata kormányfő már nem utasítja el egyértelműen az EU-t.
A norvégok 70,5 százaléka biztosra veszi, hogy harmadszor is szavaznia kell az ország EU-csatlakozásáról, s a népszavazása a 2005-ben esedékes parlamenti választásokat követően kerül sor.

Egyre többen ellenzik

Az EU-csatlakozást támogatók 75 százaléka vélekedik úgy, hogy Norvégiában harmadszor is referendumot írnak ki, és hasonlóképpen nyilatkozott az EU-tagságot ellenzők 67 százaléka is, derül ki a Dagens Næringsliv norvég gazdasági lap hasábjain ismertetett Sentio-Norstat-felmérésből. A norvégok 44 százaléka továbbra is elutasítaná az EU-tagságot, 40 százalék megszavazná, és igen nagy, 16 százalékos a határozatlanok aránya.

A jelek szerint a közvélemény inkább az elutasítás felé hajlik: egy évvel ezelőtt még a norvégok 57 százaléka az EU-tagság mellett foglalt állást, és csupán 27 százalék ellenezte azt. Az országban jól érzékelhető észak-déli megosztottság alakult ki: az északi tartományok keményen ellenzik az uniós tagságot, ezzel szemben az Oslo-környéki délvidék inkább EU-párti.

A kormányfő lebegtet

A tízek 2004. május 1-i csatlakozása kapcsán Norvégiában ismét előtérbe került egy harmadik referendum megszervezésének kérdése. A konzervatívokból, kereszténydemokratákból és baloldali liberálisokból álló jelenlegi koalíciós kormány messzemenően elutasítja Norvégia EU-tagságát, s egyetértés van abban, hogy négyéves mandátumuk idején nem bocsátják újra döntésre a kérdést.

Ugyanakkor Kjell Magne Bondevik kereszténydemokrata kormányfő, aki korábban hosszú évekig elszánt ellenzője volt az ország EU-csatlakozásának, nemrég kijelentette: "a norvég EU-tagság nem tekinthető mindörökre lezárt kérdésnek".