Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Tremonti lemondása kormányválságot okozhat Rómában

2004.07.04. 13:44
Olaszországban átmenetileg Berlusconi kormányfő veszi át GiulioTremonti gazdasági és pénzügyminiszter hatáskörét, aki szombat hajnalban a jobboldali koalíciós partnerrel, az Nemzeti Szövetséggel (AN) kialakult nézetkülönbségek miatt döntött a lemondásról.
Szombat este aláírt lemondó nyilatkozatában Tremonti leszögezi: nem szabad akaratából hanem az AN nyomására hozta meg döntését. Az AN azzal fenyegetett, kilép a koalícióból, ha Tremonti nem távozik.

Francesco Rutelli, az ellenzéki Olajfa koalícióhoz tartozó balközép Margaréta pártszövetség elnöke felszólította Berlusconi kormányfőt, hogy számoljon be a parlamentnek a pénzügyminiszter lemondásának hátteréről. Rutelli úgy véli, "értelmetlen, hogy ez a kormány fennmaradjon, egyértelmű a törés a kormánykoalícióban, nyilvánvalóvá vált Berlusconi elszigetelődése".

Berlusconi szóvivője felelőtlennek nevezte a kormányfő lemondásának követelését. Egy kormányválság rendkívül káros lenne az ország érdekeire nézve - nyilatkozta.

Tremonti lemondása után a jobbközép olasz kormány elhalasztja eurómilliárdok megtakarítását jelentő pótköltségvetési tervének benyújtását. Eredetileg vasárnap hoztak volna döntést az ügyben; a halasztás miatt Berlusconi, aki hétfőn Tremonti helyett vesz részt az Ecofin ülésén, nem tud mit letenni az uniós pénzügyminiszterek asztalára. A kormányfő irodája megerősítette, hogy Berlusconi jelen lesz a brüsszeli tanácskozáson.

Közben lázas keresés folyik új gazdasági csúcsminiszter után. A miniszterelnök szombaton a kormány több tagjával is találkozott, köztük Letizia Moratti kutatási miniszterrel, akit a jelenlegi EU versenyügyi biztossal, Mario Montival együtt Tremonti lehetséges utódjaként említenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!