Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tremonti lemondása kormányválságot okozhat Rómában

2004.07.04. 13:44
Olaszországban átmenetileg Berlusconi kormányfő veszi át GiulioTremonti gazdasági és pénzügyminiszter hatáskörét, aki szombat hajnalban a jobboldali koalíciós partnerrel, az Nemzeti Szövetséggel (AN) kialakult nézetkülönbségek miatt döntött a lemondásról.
Szombat este aláírt lemondó nyilatkozatában Tremonti leszögezi: nem szabad akaratából hanem az AN nyomására hozta meg döntését. Az AN azzal fenyegetett, kilép a koalícióból, ha Tremonti nem távozik.

Francesco Rutelli, az ellenzéki Olajfa koalícióhoz tartozó balközép Margaréta pártszövetség elnöke felszólította Berlusconi kormányfőt, hogy számoljon be a parlamentnek a pénzügyminiszter lemondásának hátteréről. Rutelli úgy véli, "értelmetlen, hogy ez a kormány fennmaradjon, egyértelmű a törés a kormánykoalícióban, nyilvánvalóvá vált Berlusconi elszigetelődése".

Berlusconi szóvivője felelőtlennek nevezte a kormányfő lemondásának követelését. Egy kormányválság rendkívül káros lenne az ország érdekeire nézve - nyilatkozta.

Tremonti lemondása után a jobbközép olasz kormány elhalasztja eurómilliárdok megtakarítását jelentő pótköltségvetési tervének benyújtását. Eredetileg vasárnap hoztak volna döntést az ügyben; a halasztás miatt Berlusconi, aki hétfőn Tremonti helyett vesz részt az Ecofin ülésén, nem tud mit letenni az uniós pénzügyminiszterek asztalára. A kormányfő irodája megerősítette, hogy Berlusconi jelen lesz a brüsszeli tanácskozáson.

Közben lázas keresés folyik új gazdasági csúcsminiszter után. A miniszterelnök szombaton a kormány több tagjával is találkozott, köztük Letizia Moratti kutatási miniszterrel, akit a jelenlegi EU versenyügyi biztossal, Mario Montival együtt Tremonti lehetséges utódjaként említenek.