Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Berlusconi a bukás küszöbén?

2004.07.05. 07:40
A koalíció felbomlásával, végső soron Berlusconi bukásával és előrehozott választások kiírásával fenyeget az a helyzet, amely Giulio Tremonti gazdasági és pénzügyiniszter lemondása után alakult ki Olaszországban.
Az olasz kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Nemzeti Szövetség (AN) vezére, Gianfranco Fini azzal vádolta Berlusconi leghűségesebb politikai társát, a gazdasági csúcsminiszter Tremontit, hogy hibás döntései okozták az államháztartási deficit növekedését.

Berlusconi tússzá vált

Silvio Berlusconi és Giulio Tremonti
Hetek óta kitapintható volt a feszültség Fini és Tremonti között; s az AN és a kereszténydemokraták megerősödve kerültek ki az európai parlamenti és a helyi önkormányzati választásokból, ami nagyobb politikai bátorságot adott nekik Berlusconival szemben. Tremonti leváltását ultimátumban követelték: vagy távozik a pénzügyminiszter, vagy az AN hagyja el a koalíciót.

"Berlusconi most koalíciós partnerének a túsza" - kommentálja a történteket az olasz média, amely szerint Tremonti lemondatásával a Berlusconi-féle gazdaságpolitika - liberalizáció, adócsökkentés, privatizáció - is megbukott. Az ígért, 60-as évekbelihez hasonló gazdasági csoda elmarad.

A Nemzeti Szövetség sem ünnepel

Az Északi Liga, a koalíció harmadik, jobboldali populista pártja felszólította Berlusconit: vizsgálja felül döntését, és helyezze vissza Tremontit a bársonyszékbe. A Liga hétfői ülésén vitatja meg a fejleményeket, és dönt a koalícióban betöltött szerepének fenntartásáról, illetve az esetleges kilépésről. "Ha a szövetségi politika nem érvényesül, értelmetlen a koalícióban maradnunk" - nyilatkozta Roberto Maroni munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, a Liga második embere.

A lemondást kikövetelő Nemzeti Szövetség sem lát okot ünneplésre. "(Tremonti) leváltása elkerülhetetlen volt, de felelőtlenség lenne ünnepelni, amikor a kormány olyan fontos pillérét veszíti el, mint a gazdasági miniszter" - mondta az AN vezető politikusa, Mauruzio Gasparri kommunikációs miniszter.

Mario Monti a megmentő?

Mario Monti
Berlusconi Mario Monti jelenlegi EU versenyügyi biztostól reméli kormánya megmentését. Igyekszik meggyőzni a lombardiai gazdasági szakembert, hogy brüsszeli mandátuma októberi lejárta után foglalja el a gazdasági csúcsminiszteri széket. Ennek valószínűsége azonban sokak szerint csekély, mivel Montit Berlusconi legfőbb riválisához, Romano Prodihoz fűzi jó barátság.

Amennyiben Monti visszautasítja az ajánlatot, nem igazán marad meggyőző alternatíva, nincs ugyanis olyan jelölt, aki elég erős presztízzsel rendelkezik.

A jelenlegi, ötéves kormányzati ciklus 2006-ban jár le. Kérdés, képes lesz-e a Berlusconi-kabinet kitölteni az idejét, vagy az ellenzék nyomására, esetleg a koalíció felbomlása miatt lemondásra kényszerül. - Ha előrehozott választásra kerül sor, az a jobbközép pártok bukását jelenti - ismerte el maga Berlusconi egy pénteki nyilatkozatában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?