Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Elege van a süketelésből az olasz EU-elnökségnek

2003.12.03. 16:40
Az Európai Unió olasz elnöksége szokatlanul éles szavakkal bírálta az Európai Bizottságot, mert az szerintük képtelen a tagállamok álláspontja között közvetíteni.
"A brüsszeli végrehajtó szerv olyan, mint egy süket és vak bürokrácia karikatúrája" - jelentette ki a Corriere del la Salle olasz napilapnak adott nyilatkozatában Rocco Butiglione. A római kormány Európa-ügyi minisztere úgy vélte, hogy a bizottságnak sokkal nagyobb erővel kellene az eltérő álláspontok egyeztetésére törekednie.

Az Európai Bizottság a múlt héten éles hangon bírálta pénzügyminiszteri tanács (Ecofin) döntését, amellyel felfüggesztette a Francia- és Németország ellen a költségvetés túlzott hiánya és az európai stabilitási paktum megsértése miatti büntetőeljárást. Romano Prodi, a Bizottság olasz elnöke különösen azért neheztelt hazájára, mert szerinte az túl keveset tett annak érdekében, hogy visszatartsa a két országot az eurózóna költségvetési előírásainak ismételt megszegésétől.

Olasz belviszály az uniós porondon

A római jobbközép kormány és az Európai Bizottság között már hosszabb ideje feszült a viszony, aminek hátterében Prodi és Silvio Berlusconi olasz kormányfő politikai vetélkedése állhat. Számos elemző szerint ugyanis EB-elnöki mandátumának 11 hónap múlva esedékes lejárta után Prodi a balközép ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként áll majd sorompóba Berlusconival szemben az itáliai választásokon. Ők ketten már az 1996-os választásokon is szembekerültek egymással, akkor Prodi győzött.