Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

A vén Európa végvergődése

2005.06.02. 21:39
A franciaországi kampány főgonoszai, a lengyel vízvezeték-szerelő és a román teherautó-sofőr is bizonyítja, hogy a rumsfeldi vén Európa lakói megrettentek az EU gyors bővítésétől. A keleti tagállamok Nagy-Britanniával szövetkeznek a lefulladóban lévő német-francia motor helyett. A francia-holland kettős "nem" az alkotmányra újra előhozta a kétsebességű Európa rémképét.

Hosszú hónapokig tarthat, mire az Európai Unió kiheveri az alktományos szerződés dupla elutasítását, írja a brit Daily Telegraph. A konzervatív, de uniópárti napilap elemzése szerint a francia és a holland "nem" a rumsfeldi értelemben vett vén Európa utolsó kísérlete önmaga fontosságának megőrzésére.

Schröder: a ratifikációt folytatni kell
A mostani helyzet túlreagálását hibának tartja, és az EU-alkotmány ratifikációjának befejezését hangsúlyozta Gerhard Schröder német kancellár Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnökkel való találkozóján csütörtökön. Az európai miniszterek június 16-án és 17-én találkoznak, hogy megvitassák a Hollandia és Franciaország által elutasított alkotmánytervezet jövőjét.
Hollandia lassítani szeretne
Hollandia ezentúl az európai integrációs folyamat lassítását követeli majd az Európai Unióban: legalábbis ezt jelezte az ország miniszterelnöke, Jan Peter Balkenende csütörtökön a hágai parlamentben, ahol több órás vitát folytattak az előző napi hollandiai népszavazás, az EU-alkotmány elutasításának tanulságairól. Balkenende Szerinte alapvetően két oka volt a holland "nemnek": az, hogy az emberek az EU fejlődésének láttán a szuverenitás elvesztésétől tartanak, s hogy úgy érzik, az integráció túl gyorsan halad, anélkül, hogy a lakosságnak bármi befolyása lenne annak menetére.
Lefulladt a motor

A franciaországi, meglehetősen heves kampány nem magáról az alkotmányról szólt. A "nem"-tábor érveiből kiderült, hogy az EU motorja, a francia-német tengely vezető szerepének kényelmébe beleszokott franciák tulajdonképpen a gyorsan bővülő, így egyre inkább versenyorientált, szabadpiaci Európára, ahogy egy francia zöldpárti euróképviselő fogalmazott, az angol-lengyel tengelyre mondtak nemet.

Az EU, még megalakításakor a szociális piacgazdaságra felesküdött, állampolgáraikat butuska gyermekként pátyolgató országok exkluzív klubja volt. Az unió legutóbbi bővítésével azonban pont a versenypiaci kapitalizmus hívei kerültek többségbe. Már az iraki háború körüli szembenállás is bizonyította, hogy az unió új, kelet-európai tagjai atlantistábbak a német-francia tengelynél, és leginkább Nagy-Britanniát tekintik szövetségesüknek.

A rémséges vízvezeték-szerelők országa

Talán ezért is lett a franciaországi kampány az új tagállamokra kihegyezve. A Telegraph értékelése szerint a kampány mitikus figurája a lengyel vízvezeték-szerlő lett, aki jól alávág a francia szakemberek árainak. Nem beszélve a román teherautó-sofőrről, aki éhbérért hagyja magát a végletekig kizsákmányolni.

Bár Hollandiában nem ilyen explicit rasszista formában jelentkezett a félelem, ott is piacvédelmi szempontok domináltak. "A hollandok hisznek a gazdasági reformban és a belső piac egységében, csak túl gyorsnak tartják a változást" - nyilatkozta a BBC-nek a szerdai elutasítást követően az Európai Bizottság holland biztosa, Neelie Kroes.

Sebességet váltanának

A francia és a holland "nem" Lengyelországban máris félelmeket váltott ki. A bővítési folyamat nagy gondban van, jelentette ki a szavazásokat követően Marek Belka lengyel kormányfő. Egy, a Telegraphnak nyilatkozó kelet-európai EU-bürokrata szerint újra felmerült a kétsebességű Európa rémképe.

Igaz ugyan, hogy Franciaország a vasárnapi szavazás után egy időre büntetőpadra ül, és legnagyobb szövetségese Németország sem tud sokat segíteni rajta az előrehozott választásokig tartó belpolitikai bizonytalansága miatt. Az őszi németországi választásokon azonban pont az a jobboldal kerülhet hatalomra, mely keményen harcol az EU további bővítése, főként Törökország felvétele ellen.

És akkor bekövetkezhet az, amitől a Telegraphnak nyilatkozó kelet-európai EU-bürokrata szerint minden új tag tart. "A régi tagállamok megpróbálhatják egy kemény mag kialakítását. Ettől a fajta integrációtól rettegünk mindannyian" - idézi a Telegraph.