Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Határviszály Spanyolország és Portugália között?

2003.11.07. 15:19
Ugyan ma, a nyitott határok Európájában képtelenségnek tűnik, hogy határviták legyenek két tagállam között, a CIA mégis kifürkészett egy potenciális konfliktusfészket Spanyolország és Portugália között: "Portugália időről időre igényt támaszt Olivenza spanyolországi város térségére" - állapította meg az amerikai hírszerzés "World Factbook" című éves jelentésében.
A CIA-féle "Tények könyve" a világ országairól szóló általános adatok mellett felsorolja az államok közötti (lehetséges) konfliktusforrásokat is. Spanyolországban nagy megdöbbenést keltett, hogy az amerikai hírszerzés Olivenzát, ezt az isten háta mögötti porfészket is fölvette a lehetséges konfliktusgócok listájára.

Mondva csinált válsággóc

Olivenza polgármestere, Ramón Rocha "megbocsáthatatlan tévedésnek" nevezte a listára való felhelyezést, és föltette a kérdést: ha a CIA ilyen egyszerű dolgokban hibázik, akkor hogyan lehet hinni neki más, fontosabb kérdésekben? A La Razón című spanyol lap is protestált: "A CIA egy kalap alá veszi Olivenzát Kasmírral és a Gázai övezettel". A helyi rendőrfőnök, Eduardo Elvira egyszerűen rossz viccnek találja a város felkerülését a konfliktuslistára. "Én errefelé még soha nem láttam portugál terroristákat" - gúnyolódott.

A Spanyolország délnyugati részén fekvő, 10 ezer lakosú városkának, fehérre meszelt házaival, valóban az égvilágon semmi köze a világ nagy konfliktusgócaihoz - állapította meg a dpa német hírügynökség. Olivenza békés, már-már álmos kisváros Extremadurában, Spanyolország egyik legszegényebb tartományában. A település legtöbb lakosa még csak nem is tud semmiféle portugál területi igényről. Az utcán nem hallani portugál szót, csak a régi épületek, mint a ma már városházként funkcionáló egykori hercegi palota, vagy az erőd emlékeztetnek arra, hogy a város bő 500 éven át Portugáliához tartozott.

'Elfelejtették' visszaadni

Olivenzát (portugálul: Olivenca) és a környező falvakat a portugál és a kasztíliai királyság 1297-es megállapodása a portugáloknak ítélte. A spanyolok ezt utóbb megbánták, a 750 négyzetkilométernyi körzet - egy Hamburg nagyságú terület - ugyanis a Guadiana határfolyó spanyol oldalán fekszik. A spanyolok végül 1801-ben meghódították a vidéket, és a badajozi szerződésben hivatalosan is bekebelezték. Az 1814/15. évi Bécsi Kongresszus azután, amely a napóleoni háborúk után rögzítette az új európai rendet, úgy döntött, hogy a spanyolok kötelesek visszaadni Olivenzát a portugáloknak. Ez azonban a mai napig nem történt meg, Madrid a Bécsi Kongresszus zárónyilatkozatának idevágó passzusát úgy értelmezte, mint nem kötelező erejű ajánlást.

Jegelték a témát

Való igaz viszont, hogy a portugálok hivatalosan soha nem adták fel területi igényeiket. A portugál katonai térképeken ma sincs határvonal jelölve a térségben. Mindazonáltal Lisszabon - ha csak teheti - nem hozza szóba a témát, fontosabbak a nagy szomszédhoz fűződő jó kapcsolatok. António Martins da Cruz portugál külügyminiszter leszögezte, hogy a téma "jégre van téve", Portugáliában "nem szerepel a politika napirendjén" a kérdés.